Naslovna Društvo Još uvek traje sanacija toplovoda: Grejanje dobilo 111 stanova

Još uvek traje sanacija toplovoda: Grejanje dobilo 111 stanova

386
0

Stanari 111 od preko 300 stanova, čiji je toplovod zbog havarije isključen sa sistema u martu, dobili su grejanje. Ostalima će, ističu nadležni, radijatori biti topli kroz deset do 15 dana.

Radnici SZGTR “Milan”, Gorana Mitrovića iz Smedereva, koji od početka novembra izvode radove na sanaciji dela toplovoda od Karapandžine ulice do lamela u ulici Srbe Jovanovića, isključenog zbog havarije sa sistema 14. marta, uspeli su da osposobe trećinu toplovoda. Tokom vikenda na sistem je priključeno 111 stanova u Ulici 12.septembar i u takozvanim Timogradnjinim zgradama.

Ostalima će, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, koji je danas obišao gradilište, radijatori biti topli kroz deset do 15 dana.

“Odradili smo tek trećinu puta, imamo mi još posla. Ono što mogu da kažem je da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom.  Naravno, sticajem okolnosti, nije baš ni prijatno što se radovi izvode sada, ali smo morali da otklonimo razne nasleđene probleme, sredimo dokumentaciju. Izvinjavam se građanima što trenutno trpe, direktnim korisnicima zbog nemanja grejanja, a ostalima zbog problema u saobraćaju, ali to je, jednostavno tako kada se tako nešto desi, mora da se završi i tu nemamo izbora“, istakao je Vladimir Veličković.

Budući da se kasnilo sa početkom sanacije, jer se na javnoj nabavci, do otvaranja ponuda 10. avgusta, nije odazvao niko, a na prvom pregovaračkom postupku jedini ponuđač nije imao bankarsku garanciju „za ozbiljnost ponude, već je dostavio menice“, novim pregovaračkim postupkom za izvođača radova odabran je SZGTR “Milan” iz Smedereva, jedini ponuđač, koji je sa radovima počeo početkom novembra.

Na naše pitanje da li je “moglo sve ovo ranije” Veličković je istakao da je moglo od  “2008. kada je istekao rok upotrebe toplovoda” do dan-danas i da se blagovremeno reaguje i da se radi parcijalno, deo po deo, “a ne kada se ceo sistem uruši”.

„Zato je morao da se ovoliki kapitalni posao radi odjednom, a naravno mi sami znamo da kada se nešto desi u toku budžetske godine, pogotovo za ovako kapitalan projekat, nije sve jednostavno  pripremiti. Imali smo problem i zato što sam prenos vlasništva magistralnog toplovoda nije odrađen od 2004. godine, da se vodio do pre tri – četiri meseca na IHP Holding koji je u stečaju.   Lokalna samouprava nije mogla da finansira radove na toplovodu koji nije u opštinskom vlasništvu i prenos je usporio izvođenje radova. Uložili smo maksimalni napor da  sve prođe u zakonskom okviru i da sve radove pokrijemo finansijski“, dodao je Veličković.

Trenutno se, ističe on, radi primarni deo toplovoda, koji u oba smera iznosi 1.800 metara. Sekundarni vodovi nisu predviđeni ovom sanacijom i oni moraju da se planiraju novom javnom nabavkom. Oni će, rekao je Veličković, na mestima gde za to ima potrebe biti reparirani.

„Naredne godine će se odraditi sekundarni deo toplovoda prema Timogradnjinim zgradama. Cevi su već stigle, ali treba nova javna nabavka, nismo ni imali vremena, a to nije ni po projektu ovog kapitalnog magistralnog toplovoda da se i to sada radi. S obzirom da smo u svemu ovome što sam objasnio do sada imali prioritet, nismo mogli da idemo i na taj deo u istoj godini i u istom ovom periodu koji je vrlo kratak i žurimo da bi ljudi mogli da imaju normalno snabdevanje toplotnom energijom“, rekao je Vladimir Veličković.

Prema uveravanjima izvođača radova i nadzornih organa, kroz deset do 15 dana, nadležni očekuju da se završi čitava ova trasa dela magistralnog toplovoda.