Naslovna Društvo Još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Negotinu

Još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Negotinu

290
0

U prvoj decembarskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju su organizovali Crveni krst Negotin i Zavod za transfuziju krvi iz Niša, učestvovala su 53 davaoca.

Organizatori akcije su zadovoljni odzivom, imajući u vidu da je, već tradicionalno, broj davalaca po akciji u Negotinu oko 50. Ovoga puta prikupljena je 51 jedinica krvi, zabeleženo je sedam prvih davanja, 15 žena, a ostalo su već višestruki davaoci krvi.

Iz niškog Zavoda za transfuziju krvi, otklanjaju i nedoumice po pitanju preležanog virusa korona, vakcinacije i davanja krvi, podsećajući da su one javnosti dostupne i na zvaničnoj internet stranici Instituta za transfuziju krvi Srbije. Nevakcinisane osobe, koje ispunjavaju opšte uslove za dobrovoljno davanje krvi, mogu dati krv.

„U zavisnosti od same kliničke slike i težine bolesti koja je bila, i kod korone, kao i kod drugih bolesti, lekar određuje da li osoba može da da tada krv ili je potrebno neko odlaganje. Ako je bilo opštih simptoma, potrebno je da prođe od dve nedelje do mesec dana. U slučaju da je bilo zapaljenje pluća ili nekih komplikacija, tri meseca najmanje mora da prođe. Što se tiče vakcinacije, svi vakcinisani Fajzer, Sinofarm ili Moderna vakcinom mogu da dobrovoljno daju krv bez odlaganja, bez obzira da li je to prva, druga ili treća doza, osim u slučaju ruske vakcine Sputnjik V i AstraZeneca, gde je vreme odlaganja dve nedelje, odnosno potrebno je da prođe 14 dana od vakcinacije“, kaže dr Petar Stojanović, lekar opšte medicine.

Nova akcija u Negotinu, poslednja u ovoj godini, najavljena je za 29. decembar i biće organizovana u prostorijama Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ od 9 do 15 sati.