Naslovna Kultura Još jedna premijera u Negotinu: Sjajan nastup Hora “Sveti Serafim Sarovski”

Još jedna premijera u Negotinu: Sjajan nastup Hora “Sveti Serafim Sarovski”

342
0

Ovogodišnji “Mokranjčevi dani” doveli su u Negotin veoma kvalitetne ansamble koji, iako imaju dugu i plodnu umetničku karijeru, do sada nisu zabeležili učešće na ovom Festivalu. Jedan od takvih je i zrenjaninski Hor “Sveti Serafim Sarovski”.

Nema sumnje da je nastup ovog hora oduševio publiku na koncertu koji je priređen u Hramu Svete Trojice. Za premijerno predstavljanje, odabran je program baziran na duhovnoj muzici sa kompozicijama Кedrova, Malaškina, Česnokova, Matvienka, Кastaljskog, kao i pesmama Isaije Srbina, Stevana Mokranjca, ali i probrane kozačke, ruske narodne pesme i napeve.

“Ideja je bila da se napravi veče duhovne muzike, međutim, u poslednjem trenutku sam na taj pozamašan deo programa, dodao tri numere koje na poseban način govore o hrišćanskim porukama. One jesu svetovnog karaktera ali imaju u sebi ideju i poruku Hristovog Vaskrsenja ili boli, čežnje, patnje. Sve je utkano u jedinstveni sentiment, a to je doživljaj emocije koju svaki tekst i zvuk, svaka harmonija za sebe, može da izazove kod nas koji tu muziku izvodimo a onda na najbolji način da pređe na ljude koji to slušaju”, kaže Božidar Crnjanski, dirigent Hora „Sveti Serafim Sarovski“.

Ovaj zrenjaninski hor deluje pri Hramu manastira „Svete Melanije Rimljanke“ u Zrenjaninu a postoji i radi 26 godina. Polovinu od toga u istom sastavu, kakav je i danas. Sastavljen je od profesionalnih horskih pevača i dirigenta, angažovanih u Operi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

„Imamo tu sreću, rekao bih čak i blagodet od Boga i našeg zaštitnika Svetog Serafima da budemo zajedno i da kroz to zajedništvo negujemo jedinstvo. Pre svega u zvuku, onda u mišljenju, ideji i realizaciji. To je možda neki tajni recept, jer sastavi ove veličine i brojnosti retko mogu da dožive toliki zajednički staž”, kaže Crnjanski.

Ujednačeno pevanje i uzvišeni glasovi kojima je zrenjaninski muški kamerni hor ispunio Hram Svete Trojice, doneo je radost posetiocima i prava je šteta što su brojni ljubitelji horskog pevanja propustili priliku da u Mokranjčevom gradu čuju ovaj sjajni ansambl.

Interpretacijom i izvođenjem očarali su publiku, a u tome je prednjačio Miloš Milojević, koji je uz Aleksandra Tolimira i Predraga Šepelja bio solista. Pored ove trojice umetnika, nastupili su Čedomir Radlovački, Vladimir Кusalo i Božidar Crnjanski, koji i diriguje zrenjaninskim horom .

“Moram da iskažem veliko zadovoljstvo jer je ovaj sastav prvi put u Negotinu. Mi smo nastupali na mnogim scenama i merdijanima, od Australije preko Rusije i svih zemalja zapadne Evrope, ali u Negotinu nismo. Time nam je draže što smo duhovni koncert imali u svetom Hramu gde pevanje dobija posebnu inspiraciju, i za nas zaista ima posebnu težinu, važnost  i vrednost . To je danas, nadam se, publika mogla da oseti i doživi. Кada se dogodi takva razmena energije između publike i nas, mi kažemo da je koncert uspeo. Mislim da ovo može da bude početak jedne lepe saradnje. Možda bismo, sledeće godine, mogli da napravimo jedan tematski koncert, recimo Mokranjčevih dela za muški hor, to je ono što je stvarno retkost. Znam da smo mi po tome, da ne zvuči neskromno, jedinstveni, pošto je naš mali sastav u stanju da izvede, na primer čitavu Prvu rukovet. To može da bude jedna od ideja za neke naredne “Mokranjčeve dane“, istakao je Božidar Crnjanski, dirigent Hora „Sveti Serafim Sarovski“.

Sudeći po višeminutnom aplauzu kojim je ansambl ispraćen, publika u Negotinu je već rekla: DA.