Naslovna Društvo JKP „Badnjevo“: Za stanare bez grejanja manji račun

JKP „Badnjevo“: Za stanare bez grejanja manji račun

268
0

JKP “Badnjevo” oglasilo se danas saopštenjem za javnost u kome navode da zbog problema u sanaciji havarije na delu magistralnog toplovoda “Borska – Ulica Srbe Jovanovića” do kraja grejne sezone stanarima 300 stanova i vlasnicima 10 lokala u tom delu grada, neće moći da pružaju usluge grejanja.

JKP “Badnjevo”, o čemu je NG portal već izveštavao, od 14.marta ne greje korisnike usluga u 300 stanova i 10 poslovnih prostorija, ukupne površine od oko 17.000 kvadrata, zbog, kako navode velikog gubitka vode. Reč je o delu toplovoda koji čini 40 odsto od ukupne površine stambenog i poslovnog prostora koji se greje iz Toplane “Borska”.

“Toplovod je u eksploataciji punih 30 godina, a optimalni rok trajanja ove vrste toplovoda je 20 godina. Toplovod curi na više mesta duž trase, sa totalno dotrajalom termoizolacijom, što proizvodi jako velike toplotne gubitke”, navodi se u saopštenju JKP “Badnjevo”.

Procenjeno je da utrošena količina energenata sa gubitkom vode i intervencije premašuju vrednost zamene kompletnog toplovoda.

“Od 2012. izvršeno je preko 50 intervencija, odnosno otvaranja toplovoda i 20 saniranih curenja, ugradnjom šelni-cvengera, zavarivanjem i zamenom dela toplovoda ispod saobraćajnice u ulici 12. septembar, kao i zamena cevi ispod saobraćajnice u ulici Stefanije Mihajlović – sredstvima iz budžeta opštine Negotin. Od oktobra 2013.  izgubljeno je preko 7.000 kubika vode, u prvoj polovini marta više od 200 kubika vode, a na dan isključenja, 14.mart, oko 20 kubika” dodaju u JKP “Badnjevo”.

U ovom preduzeću navode da će potrošnja toplotne energije od 01. do 14. marta biti obračunata očitavanjem merača, a da fiksni deo neće biti naplaćen za mesece mart i april.

“JKP “Badnjevo” ima idejni mašinski projekat za sanaciju ovog toplovoda urađen maja 2016. Pored navedenog gubitka vode registrovan je znatan gubitak vode iz unutrašnje instalacije (sekundarni deo) lamela 1, 2, 3 – u ulici Srbe Jovanovića. Za sanaciju ovog curenja vode postoji urađen projekat 2012. godine. Iz navedenih razloga je izvršena potpuna obustava isporuke toplotne energije sve do kompletne zamene po urađenom projektu. Izvinjavamo se svim korisnicima kojima je obustavljena isporuka toplotne energije”, kažu u JKP “Badnjevo”.