Naslovna Društvo Jezici Evrope na zidovima Osnovne škole „Vera Radosavljević“

Jezici Evrope na zidovima Osnovne škole „Vera Radosavljević“

427
0

Evropski dan jezika obeležen u Osnovnoj školi „Vera Radosavaljević“ oslikavanjem zidova škole i dvorišta porukama i crtežima.

Učenici od petog do osmog razreda Osnovne škole „Vera Radosavljević“ jezičarili su ove godine oslikavajući holove škole, kao i spoljne zidove i dvorište porukama na evropskim jezicima.

Učenici i nastavnici Suzana Spasovski i Aleksandra Ninić, nastavnice engleskog jezika, Sanja Ilić, nastavnica srpskog jezika i Sanja Buljigić, nastavnica nemačkog jezika od kojih je i potekla inicijativa za obeležavanje Evropskog dana jezika ove godine su na poseban način obeležili 26. septembar.

“Ove godine smo odlucili da porukama i crtežima ulepšamo školski prostor. Odabrani, talentovani učenici su oslikavali  hol u kome se nalaze kabineti jezika, spoljne zidove škole, kao i beton u školskom dvorištu. Murali i citati na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku će oplemeniti učenicki prostor, ali i ukazati na značaj jezika, kako maternjeg, tako i stranog. Učenici su oduševljeni ovakvom aktivnošći jer podstiče njihovu kreativnost, a oni  pokazuju talenat stvarajući originalne radove koji će ostati da krase školske prostorije“, kaže za NG Portal Sanja Ilić, nastavnica srpskog jezika.

Evropski dan jezika se obeležava od 2001. godine  na predlog Saveta Evrope  i Evropske unije. Više od 800 miliona Evropljana sve masovije kroz različite programe, predstave, likovne i umetničke radionice promoviše različitost ali i bogatstvo Starog kontinenta.

Istraživanja pokazuju da samo trećina odrasle populacije u Evropi govori dva ili više jezika. Više od 60 posto učenika starijeg uzrasta kroz redovno školovanje uči najmanje dva jezika.

Zato je zbližavanje ljudi, njihova bolja komunikacija i razumevanje osnovni cilj Evropskog dana jezika, koji je  u Negotinu i ove godine obeležen na poseban način.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.