Naslovna Ekonomija Jesenju setvu u opštini Negotin prekinula kiša: U Borskom okrugu zasejano 80...

Jesenju setvu u opštini Negotin prekinula kiša: U Borskom okrugu zasejano 80 odsto površina

212
0

Na teritoriji Borskog okruga ove jeseni zasejano je oko 80 odsto planiranih površina. U jesenjoj setvenoj strukturi najviše je površina pod pšenicom, oko 22.000 hektara. Zbog kiše je za sada izostala setva uljane repice.

Jesenju setvu u opštini Negotin, ali i u drugim sredinama Borskog okruga, karakterisao je jako dug sušni period. To je sa jedne strane omogućio brz završetak žetve suncokreta i kukuruza, bez pojave bolesti, ali sa druge je onemogućio kvalitetnu predsetvenu pripremu parcela za jesenju setvu strnih žita, pre svih pšenice.

„Poljoprivrednici su iskoristili kišu pa su na lakšim zemljištima uspeli da poseju u optimalnom roku znatne površine pod pšenicom, ječmom, tritikaleom i ovsem. Izostala je uljana repica i lucerka iz jesenje setvene strukture. Zatim su tokom novembra nastupile kiše, a teža i plodnija zemljišta, koja nisu mogla da budu pripremljena na vreme jer je bila suša, su ostala neposejana. Biće posejana čim vreme dozvoli“, kaže Vladimir Stanković, savetodavac za ruralni razvoj u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Negotin.

U jesenjoj setvi pšenicicom je zasejano oko 22.000 hektara površina u Borskom okrugu, ječmom 2.900, ovsem 1.200. Raž je zasejan na površini od 360 hektara, tritikale na 550, lucerka na 500, ostalo krmno bilje na 200, a ostala strna žita na 50 hektara.

„Ono što je posejano, posejano je pod tanjiraču i već je izbokorilo, tako da će spremno ući u zimu. Površine koje će tek biti posejane, nije realno očekivati da će ponići ili izbokoriti do prvih snegova, mada nije nemoguće jer su temperature oko 10 stepeni, pa ćemo imati istu situaciju kao prošle godine, kada nam je najveći deo površina pod pšenicom ponikao u februaru. Proizvođačima koji tek treba da poseju preostaje da se nadaju kao i 2019. obilnim majskim kišama“, ističe Stanković.