Naslovna Krajinske vinjete Jelena Trandafirović: Od tenisa do odbojke

Jelena Trandafirović: Od tenisa do odbojke

1544
0

Negotinska gimnazijalka Jelena Trandafirović nakon sedam godina uspešnog igranja tenisa, svoju sportsku strast deli sa klupskim drugaricama u Odbojkaškom klubu „Hajduk Veljko“. Sport je, veli ova mlada i talentovana sportistkinja, njen život.

Nije retkost da ljubav prema sportu roditelji koji se sportom, takođe, bave usade u srca svoje dece. Tako je i profesor fizičke kulture Nenad Trandafirović, svojoj naslednici Jeleni teniski reket u ruke „stavio“ kada je imala samo sedam godina, a sa njim joj podario i ljubav prema sportu koju su zajedno gradili godinama.

„Počela sam da treniram tenis sa sedam godina  sa tatom. Trenirala sam tenis do 14 godine, odlazila na turnire, bila je to baš ozbiljna priča. Tada sam otkrila odbojku i to je postao sport koji me je zainteresovao i sada treniram samo odbojku.Tenis je ostao kao prva ljubav pa mu se vraćam rekreativno“, počinje priču mlada i lepa Jelena koja o svojoj najvećoj ljubavi, sportu priča širokim osmehom i mnogo ljubavi.

Sa samo sedam godina uhvatiti teniski reket za mnoge devojčice nije lako. Jelena se hrabro borila sa prvim teniskim pravilima, a njena najveća podrška i trener je bio upravo njen otac, Nenad.

„Pa, meni je bilo lako, doživela sam sve to kao igru. Tako smo i krenuli , na početku nismo ni svaki dan trenirali a onda je sve počelo mnogo intezivnije. Treninzi su bili u Negotinu na Bojanovom teniskom terenu. Taj prostor je bio dovoljan za moje prve teniske korake, ali je sam teren betonski. Kasnije sam počela da treniram na šljaci na terenu koji se nalazi na putu za Miloševo. Problem je što tenis u Negotinu možete da trenirate samo po lepom vremenu, najveći problem je nedostatak balon sale ili zatvorenog terena. Tako su krenula svakodnevna putovanja za Bor jer tamo postoje balon sale sa zatvorenim terenima. Tenis je nedovoljno promovisan sport u Negotinu i pravi razlog za to su neadekvatni tereni kao i nemogućnost da se trenira u zimskim mesecima. Kada bi postojali bolji uslovi sigurna sam da bi mnogo više dece bilo zainteresovano.“

Uspešni srpski teniseri, putovanja, turniri postali su inspiracija mnogim mališanima u Srbiji. Tenis je za većinu sport koji se voli i trenira iz ljubavi ali, kaže Jelena, za neke  sport koji pomalo postaje pomodarstvo.

„Baviti se tenisom jeste privilegija. To nije lako, a nije ni jeftino. Plaćanje trenera  i plaćanje terena je velika finansijska stavka.Tu nije bitna samo igra već doći do značajnih turnira. Tenis nije samo snaga  već psihološka igra, brzo promišljanje na terenu i donošenje pravih odluka. Glava je bitnija od fizičkih sposobnosti. Kondicija je veoma važna jer je tenis zapravo trčanje, a ne udarci. Kretanje je tu najvažnije“, već sa iskustvom o omiljenom belom sportu govori naša mlada teniserka.

Mladi sportisti na uzletu svojih karijera uvek imaju svoje uzore kojima se dive, ali i od kojih uče i ,,kradu,, zanat. Najveće teniske zvezde su upravo bile i Jelenini uzori.

„Nisam ja nikada toliko pratila tenis na televiziji, ali su svakako Novak Đoković i  Rafael Nadal teniseri kojima sam se divila. Od ženskih tenisera neko koga zaista cenim je Ana Ivanović. Ali ona nije neko ko se meni dopada samo zbog igre već svega onog što ona zaista jeste. Sportiskinja sa stilom. Tenis neću svakako nastaviti ozbiljno da treniram i nadam se da će to biti odbojka.Tu sam se pronašla i volim taj osećaj na terenu.“

Kao što sportisti pamte svoje uspehe često se vraćaju na početak svoje karijere kada su prve, često nespretne korake činili sa puno žara, borbe, duha, verujući da će dosegnuti sam vrh. Iako tenis za Jelenu polako postaje sportska prošlost ove jeseni se ipak okitila medaljom, jer je negotinska Liga za nju bila uspešna.

„Pamtim svoj meč kada sam bila mala, na početku svoje teniske karijere kada sam ušla u finale. Imala sam nekih desetak godina. Tada su me svi hvalili kao veliki talenat a ja sam iskreno bila zbunjena i nisam uopšte bila zadovoljna tim finalom jer sam samu završnicu odigrala loše. Ove godine igrala sam negotinsku ligu. Tata me je prijavio, bez mog znanja. Uspela sam da dođem do polufinala, a bila sam jedina teniserka. Volim sport i verujem da će biti moj životni poziv“, kaže Jelena Trandafirović, mlada negotinska uspešna sportiskinja koja je teniski reket uspešno zamenila odbojkaškom loptom.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.