Naslovna Društvo Jedinstveni informacioni sistem prosvete u funkciji od marta

Jedinstveni informacioni sistem prosvete u funkciji od marta

734
0

Učenici i studenti u martu dobijaju Jedinstveni obrazovni broj JOB kojim će biti moguće pratiti njihovo školovanje.

Jedinstveni informacioni sistem prosvete omogućiće državi, po prvi put, da u potpunosti prati celokupni tok obrazovanja učenika od momenta upisa u osnovnu školu do trenutka kada završi srednju školu ili fakultet ili se zaposli.

Jedna od najvećih promena u sistemu obrazovanja pokazaće koliki je tačan broj učenika u sistemu obrazovanja, koje srednje škole upisuju nakon završenog osmogodišnjeg školovanja, koji fakultet.

Sistem će, kako je najavila predsednica Vlade Ana Brnabić, pokazati da li su se i posle koliko vremena mladi zaposlili, koliko su plaćeni za svoj rad a time će, ističe ona, biti  jasnija  slika našeg obrazovnog sistema i naše privrede.

Primena ovog sistema počela je još u junu ove godine kada je krenuo elektronski upis u škole i fakultete.

U martu naredne godine biće završena prva faza projekta, a to znači da će svaki učenik i student dobiti svoj Jedinstveni obrazovni broj.

Umrežavanjem podataka znaće se iz kojih škola i lokalnih samouprava dolaze i kako teče  proces školovanja i zapošljavanja svakog đaka i studenta.

Takođe, biće poznato koje škole imaju lošije rezultate, kao i šta treba poboljšati u radu obrazovnih ustanova od opremanja učionica do edukacije nastavnika.

Još jedna novina je i povezivanje u Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja koji će omogućiti državi da lakše sagleda potrebe privrede i koliko dugo maturanti i akademci čekaju na posao.

Takođe, dostupni će biti podaci koliko je sredstava država uložila u svakog učenika i studenta tokom njegovog školovanja i koliki je povraćaj tog ulaganja u državnu kasu kroz poreze i doprinose.

Jedna od prednosti ovog sistema, ističe predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, je i bolja komunikacija između poslodavaca i obrazovnih institucija, s obzirom da je jedan od najvećih problema danas u Srbiji pronaći stručni kadar.