Naslovna Društvo Javni časovnici u Negotinu ponovo će meriti vreme

Javni časovnici u Negotinu ponovo će meriti vreme

770
0

Satovi u centralnoj pešačkoj zoni i na sabornom hramu Svete Trojice u Negotinu ponovo će meriti vreme.

Foto: Nikolča Lazić

Stručnjaci Industrije satova (Insa) iz Zemuna pregledali su satni mehanizam gradskog sata u centralnoj pešačkoj zoni kome je neko iz obesti, aprila 2018. godine, polomio brojčanik, zaštitno staklo, iščupao žice i oštetio vrata koja štite sat.

Ovaj sat će, saznajemo, Insa zameniti novim, budući da zbog oštećenja vitalnih delova, popravka nije moguća.

Stručnjaci Industrije satova pregledali su i sat na sabornom hramu Svete Trojice u Negotinu. Sat na crkvenom tornju, montiran pre osvećenja 1876. godine, prvi je javni sat u Negotinu, sa satnim mehanizmom iz doba Austrougarske, po uzoru na čuvene crkvene časovnike tog vremena.

Ovaj sat, međutim, ne radi zbog toga što je sijalica iznad table sa brojčanikom zaglavila kazaljke. Trenutno se razmatraju brojne mogućnosti da se ovaj problem sanira, satni mehanizam očisti i zaštiti, a sat na hramu ponovo počne da meri tačno vreme.

Opravku crkvenog i kupovinu novog sata za gradsko šetalište finansiraće kompanija „Eliksir grupa“, koja je nedavno donirala Negotinu 100 miliona dinara za realizaciju projekata namenjenih deci, unapređenju zdravstvene zaštite, infrastrukturnim i projektima održivog razvoja, ali i očuvanju kulturne i istorijske baštine.