Naslovna Politika Lokalni izbori 2017. Janković i Jeremić bojkotuju lokalne izbore u Negotinu

Janković i Jeremić bojkotuju lokalne izbore u Negotinu

119
0

Pokret slobodnih građana i Narodna stranka saopštili su danas u odvojenim saopštenjima da će bojkotovati lokalne izbore 24.decembra u Negotinu, Pećincima, Mionici, Kostolcu i Preševu.

Pokret slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića navodi da izbore u ovih pet opština smatra nedemokratskim, a izbornu kampanju koja se u tim opštinama odvoja, ocenili su kao nasilničku. PSG smatra da vladajuća koalicija u ovih pet opština već ima apsolutnu većinu, a da je izbore raspisala kako bi “nasiljem dokazala moć i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogradu jer je svesna da može da ih izgubi i uz sve manipulacije i hajke”.

Pokret neće davati legitimitet procesu u kome nema ništa demokratsko i koji se ne može dobro završiti, već će aktivnim bojkotom građane pozivati da na izbore ne izađu i na sve zakonom dopuštene načine dokumentovati nezakonitosti na izborima, koje će pre ili kasnije biti sankcionisane. U mestima gde su raspisani izbori, ali i u drugim delovima Srbije, u toku je zastrašivanje građana pretnjama i fizičkim nasiljem koje MUP gura pod tepih pod upravom visokih funkcionera SNS, ministra i državnih sekretara. Odsustvo reakcija državnih organa na evidentne slučajeve nasilja, pokušaja potkupljivanja i zastrašivanja građana u ovih pet opština još jedan su dokaz puzajuće diktature u zemlji protiv koje se PSG bori, a ne učestvuje u njoj , navodi se u saopštenju PSG.

I potpredsednik Narodne stranke, Nikola Jovanović najavio je da će ta partija, takođe, bojkotovati lokalne izbore u ovih pet opština, jer su – nelegitimni i pošto je u Negotinz, Kostolcu, Mionici, Pećincima i Preševu već postojala većina, rezultat su “hira, bahatosti i zloupotrebe institucija od vladajuće koalicije”.

Narodna stranka neće dati legitimitet batinanju ljudi i ovoj režiranoj ‘izbornoj’ predstavi. Narodna stranka smatra da bi učešće na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra služilo isključivo interesima režima i poziva opoziciju na njihov bojkot. Bojkot izbora 24. decembra za nas je nastavak borbe za normalne izborne uslove u Srbiji, ali i opomena režimu da više ne pristajemo na njihove igre, batinaše i karikature od izbora, istakao je Nikola Jovanović.