Naslovna Hronika Jabukovački vatrogasci spašavaju iz smetova i brinu o starijima

Jabukovački vatrogasci spašavaju iz smetova i brinu o starijima

633
0

Jabukovački vatrogasci uz pomoć meštana i predstavnika Mesne zajednice i KUD “Floričika” poslednjih dana neumorno pomažu na raščišćavanju nagomilanog snega, ali i obilaze staračka domaćinstva.

Prikupljanje ogreva za stariju meštanku, foto: DVD Jabukovac

Za svoju meštanku koja je ostala bez ogreva, Jabukovčani su najpre organizovali akciju prikupljanja ogrevnog drveta od meštana, a potom su ovu pomoć i dopremili starici, očistivši joj pritom sve prilaze domaćinstvu.

I to nije sve. Jabukovčani ovih dana obilaze svoje starije sugrađane i brinu o njihovim potrebama, a kad zaveje i napada sneg, pomažu meštanima da izađu iz smetova, čiste prilaze mnogim domaćinstvima i sve to – bez dinara nadoknade.

Obilazak staračkih domaćinstava, foto: DVD Jabukovac

Skromno kažu da sve ovo spada u njihov posao i da nije ništa neuobičajeno, nego inače. Dobrovoljno vatrogasno društvo u ovom selu postoji više od pola veka. Pokrivaju poprilično veliku teritoriju, od Slatinskog mosta do Deli Jovana, a stignu u pomoć i van granica opštine Negotin, svuda gde ih pozovu.

Pomoć zavejanima, foto: DVD Jabukovac

Osnovani su 1963. godine kao sekcija, a od 1978. prerasli su u Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD), koje broji preko 60 meštana. Imaju dva kamiona, jedan kapaciteta 7.500 litara i drugi, moderniji, sa penom, vodom i prahom, automatizovanim i daljinskim gašenjem, kapaciteta 1.800 litara koji je Jabukovcu darivao grad Beč.

Ovo društvo, jedino seosko u opštini Negotin je i ovlašćeni serviser za protivpožarne aparate i hidrante, a uspešno sarađuju sa negotinskim, ali i vatrogascima HE „Đerdap“, kao i sa kolegama širom regiona.