Naslovna Društvo Jabukovačka škola obeležila 178. rođendan

Jabukovačka škola obeležila 178. rođendan

455
0

Višednevnim programima Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj “ u Jabukovcu obeležila je ove nedelje 178. godišnjicu postojanja i rada. Obrazovanje dece u Jabukovcu ima dugu tradiciju. Prvi učenici su u školske klupe seli 1846. godine, kada i zvanično sa radom počinje škola u ovom delu opštine Negotin.

U proteklih 178 godina smenjivale su se generacije đaka koje su nekada punile učionice ove krajinske škole. Danas, kao i većina škola u našoj opštini, najveću bitku bije sa brojem učenika i praznim školskim stolicama.

Uprkos drastičnom opadanju broja đaka, nastavnici, od kojih mnogi započinju svoje radne karijere baš u ovoj školi, deci daju dobro znanje i postavljaju dobre temelje. To su pokazali i tematskim pristupom obeležavanju rođendana škole.

Školska predstava pod nazivom “Znanje je naša super moć” koju su pripremili Aleksandra Taindžić, nastavnica engleskog jezika, Milan Stanković, nastavnik fizičkog vaspitanja i Sanja Stanković, vaspitačica sa svojim učenicima, donela je priču o tome koliko je važno biti obrazovan.

Učenici su sa scene poručili da sve prepreke koje se nalaze na putu odrastanja mogu uspešno biti prevaziđene i da znanje ne može nikome biti oduzeto.

Školska priredba je bila prilika da se nagrade učenici koji su i ove godine postigli odlične rezultate na takmičenjima.

Da su učenici i nastavnici zaista vredni u protekloj školskoj godini govori i sadržaj 38. broja školskog lista “Pčelica” koji je uredila Vesna Tošić, nastavnica srpskog jezika i književnosti sa svojim redakcijskim timom.

Rođendanska proslava zaokružena je današnjom svečanom sednicom na kojoj su podeljene nagrade radnicima škole i prijateljima koji su svojim zalaganjem pomogli da škola uspešno radi.

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” u Jabukovcu je proteklu školsku godinu posvetila investicionom održavanju školske zgrade.

“Pored brojnih aktivnosti planiranih Školskim programom i Godišnjim planom rada, koje smo realizovali u protekloj godini posebno ću istaći realizaciju projekta zamene stolarije na školskoj zgradi u matičnoj školi. Ova investicija, koja je finansirana sredstvima Ministarstva prosvete i lokalne samouprave omogućila je povećanje energetske efikasnosti, bolju zaštitu objekta povećanje bezbednosti dece i zaposlenih a predstavlja i značajan doprinos izgledu škole”, rekao je Mića Blendić, direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”.