Naslovna Kultura Jabukovačka “Floričika” na 48. Saboru narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu

Jabukovačka “Floričika” na 48. Saboru narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu

485
0

Amatersko kulturno umetničko društvo “Floričika” ovog vikenda učestvovalo je na 48. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije koji je četvrtu godinu zaredom održan u Gornjem Milanovcu.

Foto: AKUD „Floričika“ Jabukovac

I ovogodišnji Sabor narodnog stvaralaštva Srbije protekao je u duhu prikupljanja, čuvanja, prikazivanja i obnavljanja tradicionalnih vrednosti, igre, pesme, svirke, nošnji i običaja pojedinih područja Srbije, što mu je od osnivanja i jedan od osnovnih ciljeva.

Ovoga puta u okolnostima izazvanim aktuelnom epidemiološkom situacijom zbog širenja virusa korona, republičkoj svetkovini narodne umetnosti u gradu pod Rudnikom, odazvalo se, na poziv organizatora, deset ansambala iz cele Srbije, među njima i AKUD “Floričika” iz Jabukovca.

Foto: AKUD „Floričika“ Jabukovac

Sabor u Gornjem Milanovcu je, inače, nacionalna, sveobuhvatna i završna Smotra izvornog stvaralaštva u oblasti igre, pesme, svirke, nošnje i običaja, na kojoj se predstavljaju najbolji među najboljima.

“Na Saboru u Gornjem Milanovcu su se predstavili najbolji amaterski folklori, instrumentalisti, solisti i pevačke grupe. Mi smo se predstavili  izvornim folklorom iz Jabukovca i okoline, u izvođenju starije folklorne grupe”, kaže Nenad Bogosavljević, umetnički rukovodilac AKUD “Floričika” iz Jabukovca.