Naslovna Društvo Izveštaj o uticaju na životnu sredinu Regionalnog plana upravljanja otpadom u Borskom...

Izveštaj o uticaju na životnu sredinu Regionalnog plana upravljanja otpadom u Borskom i Zaječarskom okrugu

472
0

Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije, u ime Gradova Zaječar i Bor i Opština Boljevac, Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin i Knjaževac, obaveštava javnost da je izrađen nacrt Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu izmene i dopune Regionalnog plana upravljanja otpadom u ovom delu istočne Srbije.

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu izradio je nacrt Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu izmene i dopune Regionalnog plana upravljanja otpadom za gradove Zaječar i Bor i opštine Negotin, Kladovo, Majdanpek, Boljevac i Knjaževac.

Javni uvid u sadržinu ovog Izveštaja može se izvršiti na sajtu Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije tokom narednih 30 dana, a najkasnije do 18. jula.

Prema Strategiji upravljanja otpadom u Republici Srbiji kao najoptimalnije rešenje za odlaganje otpada predlaže se formiranje regionalnih sanitarnih deponija, a u skladu sa osnovnom preporukom, regionalna sanitarna deponija u Zaječaru predstavlja optimalno rešenje za region, navodi se u Izveštaju.

Regionalna deponija je najznačajniji projekat koji će se realizovati u okviru Regionalnog plana upravljanja otpadom za gradove Zaječar i Bor, ali i opštine Negotin, Kladovo, Majdanpek, Boljevac i Knjaževac.

U Izveštaju se navodi da se predviđa i izgradnja dva postrojenja i deponije neopasnog industrijskog otpada u okviru kompleksa hemijske industrije “Eliksir” u Prahovu: postrojenje za termo-hemijski tretman otpadne gume i otpadne plastike, postrojenje za termički tretman industrijskog otpada (insineraciju i pirolizu) i industrijska deponija neopasnog otpada.

Tokom trajanja javnog uvida zainteresovana javnost može pismeno dostaviti mišljenje o nacrtu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu izmene i dopune Regionalnog plana upravljanja otpadom za gradove Zaječar i Bor i opštine Boljevac, Kladovo, Majdanpek, Negotin i Knjaževac, na adresu: Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije – RARIS, Trg oslobođenja 1, 19000 Zaječar ili putem mejla [email protected]