Naslovna Događaji Izložba skulptura i crteža Nedima Hadžiahmetovića 11. juna u Kruševcu

Izložba skulptura i crteža Nedima Hadžiahmetovića 11. juna u Kruševcu

203
0

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu u utorak, 11. juna u 13 časova biće otvorena izložba dela Negotinca Nedima Hadžiahmetovića.

Nedim  Hadžiahmetović, vajar i esejista iz Negotina, docent na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Katedra za vajarstvo u Zvečanu na izložbi u umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu “Lepenski virus” izložiće 14 svojih skulptura i šest kolaža, crteža. Izložba je otvorena do 30. juna.

Ovaj nagrađivani ume4tnik u zemlji i inostranstvu za skulpturu i slikarstvo, do sada je imao 20 žiriranih izložbi i preko 40 kolektivnih u zemlji i inostranstvu.

Njegove  skulpture deo su brojnih privatnih ali i muzejskih kolekcija  u Srbiji, Portugalu, Južnoj Koreji, Rumuniji, Mađarskoj, Kanadi, Kini i Rusiji.

Hadžiahmetović je nedavno izlagao i u Likovnom salonu Kulturnog centra u Čačku gde je predstavio svoje skulpture i crteže u okviru izložbe “Snovi drugog čoveka”.

„Skulpture profesora Hadžiahmetovića pokazuju sociološka preispitivanja i dualnost progresa kroz koje društvo prolazi. Sa jedne strane, umeće manipuacijom različitih materijala (terakota, metal, drvo) preispituje u ovom slučaju granice i domete razvoja čoveka kao individue, društva koje prolazi kroz transformativne procese na dnevnom nivou i razvoja veština pojedinca. Sa druge strane, posledica brzine i dometa tog progresa iskazana je izobličenjem formi, dekompozicijom koja simboliše raspad, razlaganje, preispitivanje procesa propadanja i potencijalne lepote u prolaznosti”, rečeno je, tom prilikom, u Čačku.