Naslovna Kultura Izložba sećanja na Mokranjca na centralnom negotinskom trgu

Izložba sećanja na Mokranjca na centralnom negotinskom trgu

263
0

Poslednje dane septembra i početak jeseni, u Negotinu je na trgu koji nosi ime našeg proslavljenog kompozitora, obeležila izložbena postavka, kratko naslovljena  – “Mokranjac”.

Na godišnjicu smrti Stevana Stojanovića, rođenog Negotinca i jednog od najznačajnijih kompozitora u istoriji srpske klasične muzike koji je preminuo u Skoplju 1914. godine, centar grada dobio je novo ruho.

Zapravo, izložbenu postavku sa najznačajnijim podacima iz biografije i slikama iz Mokranjčevog života i stvaralaštva koje je najvećim delom zasnovano na horskoj duhovnoj i svetovnoj muzici. Među najizvođenijim njegovim delima su svakako “Rukoveti” kojih ima 15, a napisane su u periodu od 1883. do 1909. godine, dok je u duhovnoj muzici to Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

O tome, ali i vremenu koje je Mokranjac proveo na školovanju, koncertima i turnejama, te rukovodeći muzičkim i horskim ansamblima, među kojima su Prvo beogradsko pevačko društvo i prvi gudački kvartet, kao i vremenu osnivanja Srpske muzičke škole, možete više saznati razgledajući izložbu na otvorenom koju zajednički potpisuju negotinski Dom kulture i Muzej Krajine.

Izložba je dvojezična, na srpskom i engleskom i na 15 panoa donosi izbor fotografija i tekstova iz ranije postavke „Mokranjac – zlatni album” koju su pomenute ustanove kulture uspešno realizovale 2015. u godini velikog jubileja, pola veka festivala “Mokranjčevi dani”. Autori ove izložbe su Vesna Stamenković i Sanja Radosavljević, kustosi Muzeja Krajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.