Naslovna Kultura Izložba sećanja na Mokranjca na centralnom negotinskom trgu

Izložba sećanja na Mokranjca na centralnom negotinskom trgu

350
0

Poslednje dane septembra i početak jeseni, u Negotinu je na trgu koji nosi ime našeg proslavljenog kompozitora, obeležila izložbena postavka, kratko naslovljena  – “Mokranjac”.

Na godišnjicu smrti Stevana Stojanovića, rođenog Negotinca i jednog od najznačajnijih kompozitora u istoriji srpske klasične muzike koji je preminuo u Skoplju 1914. godine, centar grada dobio je novo ruho.

Zapravo, izložbenu postavku sa najznačajnijim podacima iz biografije i slikama iz Mokranjčevog života i stvaralaštva koje je najvećim delom zasnovano na horskoj duhovnoj i svetovnoj muzici. Među najizvođenijim njegovim delima su svakako “Rukoveti” kojih ima 15, a napisane su u periodu od 1883. do 1909. godine, dok je u duhovnoj muzici to Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

O tome, ali i vremenu koje je Mokranjac proveo na školovanju, koncertima i turnejama, te rukovodeći muzičkim i horskim ansamblima, među kojima su Prvo beogradsko pevačko društvo i prvi gudački kvartet, kao i vremenu osnivanja Srpske muzičke škole, možete više saznati razgledajući izložbu na otvorenom koju zajednički potpisuju negotinski Dom kulture i Muzej Krajine.

Izložba je dvojezična, na srpskom i engleskom i na 15 panoa donosi izbor fotografija i tekstova iz ranije postavke „Mokranjac – zlatni album” koju su pomenute ustanove kulture uspešno realizovale 2015. u godini velikog jubileja, pola veka festivala “Mokranjčevi dani”. Autori ove izložbe su Vesna Stamenković i Sanja Radosavljević, kustosi Muzeja Krajine.