Naslovna Kultura Izložba o Dositeju Novakoviću 14. oktobra u Domu Kola sprskih sestara

Izložba o Dositeju Novakoviću 14. oktobra u Domu Kola sprskih sestara

163
0

Na dan Pokrova Presvete Bogorodice, u četvrtak 14. oktobra od 19 sati u Domu Kola srpskih sestara u kompleksu stare negotinske crkve biće otvorena izložba “Dositej Novaković – Episkop timočki (1834-1854)”.

Izložba čiji su autori arhivista Miloš Matijević i dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva srpske pravoslavne crkve, sadrži 80 ekskluzivnih istorijskih dokumenata, fotografija i razglednica iz vremena u kojem je prvi episkop timočki Dositej Novaković vodio ovu eparhiju.

“Dositej Novaković je bio jedan od najobrazovanijih ljudi svoga vremena koga je 1834. godine lično knez Miloš postavio za prvog Episkopa timočkog. Veoma je značajno da je Dositej Novaković uveo crkvene knjige sa evidencijom rođenih, venčanih i umrlih, a osnovao je i prvo negotinsko Čitalište 1846, četiri godine nakon preseljenja Eparhije timočke iz Zaječara u Negotin. Sedište Eparhije kojom je Novaković upravljao do 1854. godine bilo je u staroj negotinskoj crkvi gde je i sahranjen ”, kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva.

Uz blagoslov Sinoda SPC i vladike timočkog Ilariona, izložbu organizuju Srpska pravoslavna crkvena opština u Negotinu, Arhiv Srpske pravoslavne crkve i Istorijski arhiv u Negotinu.

Pozdravnu i uvodnu reč će u ime organizatora uputiti Marko Pajčin, protonamesnik, dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve i jedan od autora izložbe i Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva, dok će izložbu otvoriti Episkop timočki Ilarion.