Naslovna Kultura Događaji Izložba Momčilu St. Mokranjcu u čast

Izložba Momčilu St. Mokranjcu u čast

348
0

Čak tri jubileja obeležena su trećeg festivalskog dana u čast Momčila St. Mokranjca, sina našeg čuvenog kompozitora Stevana Mokranjca.

U galeriji rodne kuće Stevana Mokranjca postavkom originalnih dokumenata i fotografija iz života i rada profesora Momčila St. Mokranjca, sina velikog srpskog kompozitora i horovođe, autora prvog udžbenika iz toksikološke hemije na srpskom jeziku koji je profesor Mokranjac napisao po ugledu na francuski, obeležena je 120 godišnjica od rođenja ovog izuzetnog hemičara, prvog profesora srpske toksikologije, dobitnika Lavoazijeove medalje za istraživački rad.

„Zaista je veliko zadovoljstvo biti ovde u septembru u vreme „Mokranjčevih dana“. Posebno ove godine koja predstavlja godinu jubileja. Ove godine proslavljamo 80 godina od početka studija farmacija, kao i 160 godina toksikologije u Srbiji. Profeosr Mokranjac je utemeljio obrazovanje toksikologije ne samo u našoj srpskoj državi, već u tadašnjoj jugoslovenskoj državi. Danas imamo priliku da se sretnemo sa likom i delom osnivača toksikologije i ukažemo na istraživanja i 1859. godinu kada je ukazom knjaza Miloša osnovana državna hemijska laboratorija. Osim rođenja sina Momčila, za našeg istaknutog kompozitora i horovođu ta 1899. godina je po mnogo čemu značajna. Mokranjac je te iste godine postao direktor Prve srpske muzičke škole“, ukazala je na ove značajne datume i istorijske događaje posetioce festivala i Negotince Dr sc. Danijela Đukić-Ćosić, vanredni profesor toksikologije.

Publika je sinoć bila u prilici da fakultet upozna zahvaljujući dekanu dr Slađani Šobajić. Prisutne su pozdravili Jovanka Stanojević, v.d. direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

O značaju ove izložbe posvećene sinu velikog Stevana Mokranjca u vreme festivala, govorila je etnolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine i jedna od autora izložbe koja je podsetila  da izložba o životu i radu Momčila St. Mokranjca  ima za cilj da srpskoj javnosti približi život i naučni doprinos ovog značajnog srpskog naučnika.

Organizatori izložbe posvećene Momčilu St. Mokranjcu su Univerzitet u Beogradu, Farmaceutski fakultet, Muzej Krajine i Dom kulture „Stevan Mokranjac.