Naslovna Kultura Izložba “Kulturno nasleđe Negotinske Krajine” na Festivalu hrišćanske kulture

Izložba “Kulturno nasleđe Negotinske Krajine” na Festivalu hrišćanske kulture

416
0

Na kasnoantičkom lokalitetu “Feliks Romulijana” u okviru petog Festivala hrišćanske kulture otvorena je izložba “Kulturno nasleđe Negotinske Krajine”, autora Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga u Muzeju Krajine u Negotinu.

Foto: Saša Leteći iz Knjaževca i Narodni muzej Zaječar

Izložba “Kulturno nasleđe Negotinske Krajine” prikazuje bogatu kulturnu i duhovnu baštinu Negotinske Krajine, crkve, manastire, pivnice, ali i arheološko nalazište „Vrelo“ Šarkamen, na kojem je 1996. pronađen u svetu jedinstven nalaz, nakit carice majke Maksimina Daje.

Kroz fotografije, istorijske činjenice, ali i bogatu kulturno istorijsku građu o kojoj brine Muzej Krajine, prikazana je Crkva Svete Trojice, izgrađena u periodu od 1874. do 1876. godine, zatim Crkva Rođenja Presvete Bogorodice podignuta 1803. na mestu starije crkve brvnare i manastiri Bukovo i Vratna, s kraja 13. odnosno iz 15.veka.

Ona, po zamisli njenog autora, Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga, obuhvata i život i delo trojice velikana Negotina, Stevana Mokranjca, Đorđa Stanojevića i Hajduk Veljka sa kulturnim spomenicima koji su im posvećeni.

Foto: Saša Leteći iz Knjaževca i Narodni muzej Zaječar

“Sve ovo što ćete videti je upravo plod viševekovne hrišćanske kulture na prostoru Negotinske krajine”, rekao je otvarajući izložbu u sklopu petog Festivala hrišćanske kulture koji se danas završava u Zaječaru, episkop timočki Ilarion.

Njegovo preosveštenstvo je dodao da je postojala inicijativa da se jubilarni Festival hrišćanske kulture, koji je pandemija korona virusa programski redukovala, bila da se proširi širom Eparhije timočke, da se u svakoj opština tokom jednog dana organizuju prigodni sadržaji, ali da za to nije bilo razumevanja.

“Apelovali smo i molili kod lokalnih samouprava, međutim ništa od toga se nije pozitivno rešilo, nije bilo bilo kakvog odgovora, jedna je opšta nezainteresovanost, ali upravo je ovo lepa stvar, ako ne možemo tamo, da makar ljudi koji su zainteresovani da ono što imaju vredno i što se uklapa u Festival hrišćanske kulture, predstave našoj javnosti i posebno na ovakvom mestu gde ima mnogo turista”, istakao episkop timočki Ilarion.

Izložbu „Kulturno nasleđe Negotinske krajine“ posetiocima su predstavili njen autor Sanja Radosavljević, Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i dr Maja Živić, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru.

Izložba će na arheološkom lokalitetu „Feliks Romulijana“ na Gamzigradu biće otvorena do 24. septembra.