Naslovna Kultura Izložba fotografija Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja“ otvorena u Negotinu

Izložba fotografija Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja“ otvorena u Negotinu

509
0

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Istorijski arhiv Negotina otvorio je izložbu fotografija Ruskog geografskog društva pod nazivom ,,Najlepša zemlja“.

Izložbu je otvorio dr Miroljub Milinčić, redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

“Mi smo prošle i ove godine naročito počeli malo dublja istraživanja na temu rusko-srpskog nasleđa u Srbiji, a i u Negotinu, a od proleća i na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Imamo šta da pokažemo. Na kraju krajeva ovde je kroz istočnu Srbiju nekada prolazio Ruski put, ima nešto što se zove Ruska kuća, a malopre smo u Štubiku videli tri ruska spomenika na udaljenosti od 150 metara. Verujte, toga nema ni u centru Moskve”, kaže dr Miroljub Milinčić.

Do sada je Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore organizovao više desetina izložbi fotografija sa foto-konkursa Ruskog geografskog društva, a organizovali su i veći broj promocija, tematskih filmskih projekcija, kulturno-umetničkih programa i drugih sadržaja.

“Ovim programom zaokružujemo naše učešće u “Negotinskom letu”. Sa istorijskog aspekta Rusko geografsko društvo je jedno od najstarijih na svetu jer postoji od 1845. Cilj Društva je i dan danas da se istraže, identifikuju predeli i da se na ta mesta pošalju najbolji istraživači različitih disciplina koji će izraditi i najbolje studije. Iz tog razloga smo se i odlučili za ovu izložbu da našim građanima predstavimo rad društva i fotografije koji na najlepši način prikazuju izvornu prirodu Rusije i njen odnos prema životnoj sredini”, kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Otvaranju izložbe fotografija “Najlepša zemlja” prisustvovali su i učesnici međunarodnog Ekološko-geografskog kampa iz Ruske federacije, Bosne i Hercegovine i Italije.

“Obilazimo teren od Beograda do Niša i istočne Srbije, spomenike, pećine, kanjone reka, ruska groblja. Sa nama je i grupa od petnaestak kolega iz Rusije. Zajedno istražujemo, upoznajemo zemlju”, kaže Mile Kovačević, student Geografskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Ovakvi kulturno-prosvetiteljski programi organizuju se već pet godina, ističe profesor Milinčić. Ove godine je u maju organizovan petnaestodnevni kamp u Rusiji za studente iz Srbije, a trenutno našu zemlju obilaze studenti iz Ruske federacije, Bosne i Hercegovine i Italije. U oktobru će iz Rusije u Srbiju doći još jedna grupa studenata.

“Srbija mi se zaista dopala. Došli smo prvo u Beograd u kojem mi je bilo jako interesantno da vidim kako se mešaju kulture i istorijske epohe, što je na mene ostavilo upečatljiv utisak. Jako mi se dopao i Nacionalni park “Đerdap” i Golubačka tvrđava koja ovako rekonstruisana zaista deluje impresivno. Zahvalna sam na prilici da se na licu mesta upoznam sa Srbijom” kaže Marija Hodikina, profesor međunarodnog turizma.

Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji registrovan je kao nevladina i neprofitna organizacija sa glavnim ciljem podsticanja i organizovanja kulturne, naučne, privredne i drugih vidova saradnje između ljudi dobre volje Srbije i Rusije.

“Dolazim iz Italije. Inače, govorim ruski jezik a učim i srpski. Imam običaj da kažem da je Italija moja otadžbina, ali da su mi Rusija i Srbija u srcu. Prvi put sam u Srbiji i oduševljen sam gostoprimstvom ljudima i lepotom prirode i svega što sam video i doživeo”, kaže Dijego Zaneti, student.

Otvaranje izložbe “Najlepša zemlja” izvođenjem ruskih i srpskih kompozicija ulepšali su sopran Magdalena Antić, profesor pevanja i kamerne muzike i Stefan Nikolić, profesor harmonike u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, a publici je prikazan i kratki film posvećen aktivnostima Ruskog geografskog društva.