Naslovna Krajinske vinjete Izložba fotografija Predraga Trokicića u Negotinu: Stvarnost transformisana u umetnost

Izložba fotografija Predraga Trokicića u Negotinu: Stvarnost transformisana u umetnost

1272
0

U neobičnom prostoru lokala porodice Dedaucić kod negotinskog Doma kulture, nalik na galerijski,  umetnik Predrag Buca Trokicić, priredio je nedavno izložbu svojih fotografija.

Predrag Trokicić, nekadašnji učitelj na zameni, povremeni popisivač-anketar, pasionirani restaurator po opredeljenju i nametnutim životnim prilika, predstavio je na tek završenoj izložbi, fotografije koje ovdašnja publika može da vidi posredstvom društvenih mreža, ali i na platformama koje su posvećene fotografiji.

Ovaj saradnik „Peščanika“  na kojem je za pet godina objavio preko 2.500 fotografija, Negotincima je odlučio se za izbor iz svog velikog opusa želeći da van tematskih okvira ponudi gledaocima pre svega vizuelni doživljaj, foto-priču iz neobičnih uglova po kojima je prepoznatljiv, da izazove emociju.

 „Ideja je da se pokažu fotke koje cirkulišu na društvenim mrežama, da se proveri kako izgledaju odštampane jer to i jeste njihov smisao kao isečak, kao deo stvarnosti transformisan u umetničku formu, kao i da se sretnu prijatelji”, dodaje Trokicić.

Fotografije na ovom svojevrsnom foto putovanju autor je birao po sopstvenom senzibilitetu tvoreći mnoštvo različitih formi, pupoljke koji se stidljivo promaljaju, senke i proviđenja, belinu snega i samotne predele, groblje, prozorska okna, ljubav sina i oca, napuštene životinje, odbačene igračke…

Trokicić je fotograf trenutka, pasionirani posmatrač koji stvara dok „ide i gleda“ kako je 2015. naslovio izložbu u Kafe-knjižari Meduza, u Gospodar Jevremovoj u Beogradu, “zaboravljene zemlje”, kako se zvala ona iz 2018. u Kafe baru 16, u Beogradu.

Izlagao je i u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu pre šest godina, učestvovao na Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu 2016, izložbi “Negotinski umetnici i kolekcija dela iz fonda Doma kulture” i kolektivnoj izložbi negotinskog Foto-kluba, ali i na međunarodnoj izložbi “Ja sam” u galeriji „Decumanus“ na hrvatskom ostrvu Krk 2018.

U “Novom magazinu” objavljen je i prilog sa njegovim fotografijama na šest strana, a osim u “Peščaniku”, stalni je fotograf-saradnik i časopisa humanitarnog karaktera “Lice ulice”.