Naslovna Kultura Izložba fotografija Predraga Trocikića “Zaboravljena zemlja”

Izložba fotografija Predraga Trocikića “Zaboravljena zemlja”

620
0

U Kafe baru 16 u Beogradu danas će biti otvorena izložba fotografija Predraga Buce Trokicića, „Zaboravljena zemlja“.

Kafe bar 16, kultno je mesto na kulturnoj mapi Boegrada,  a zamišljen je kao mesto sa misijom da pomogne zapošljavanje nekadašnjih korisnika Svratišta u Beogradu, pružajući im obuku i praksu za konobare i barmene.

Upravo u ovakvom ambijentu od danas do 2.marta posetioci će biti u prilici da pogledaju dela negotinskog fotografa nepodnošljivog trajanja, kako je Predraga Bucu Trokicića nazvao istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević.

Njegove fotografije, istakla je Svetlana Slapšak, oslikavaju Negotin i okolinu, a “znak su nedvosmislene društvene angažovanosti, ili iskrene ganutosti nad životnim realnostima”.

“Šta god da je Predrag Trokicić uhvatio kao sliku, svedočilo je o stanju toga kraja: stvari, ograde, saksije, zidovi, oruđa, životinje, grane, prostori, govorili su podjednako o ljudima kao i slike ljudi samih, uglavnom staraca. Slika kulturne pokrajine koja je svoj boljitak doživljavala zadnji put pre tridesetak godina, a ozbiljno ga započela pre pedesetak, ocrtavala se u nemilosrdnim obrisima neumitnog propadanja – u udaljenosti od sveta koja se pojačavala, u odumiranju životne snage i u očitom nedostatku omladine, u gubljenju nade, ukratko. I istovremeno, na tim fotografijama nije bilo ni nostalgije ni melanholije; naprotiv, bilo je humora i nežnosti iznad svega ostalog. Bezuslovna ljubav? Svakako, ali ne slepa”, ocena je Predragove umetničke impresije Svetlane Slapšak u tekstu na sajtu „Peščanika“.

Predrag Buca Trokicić najaktivniji je fotograf-saradnik “Peščanika”, u kome je objavio preko 900 fotografija.

Njegova dela prikazana su i na izložbi “Idem i gledam”, 2015. u Kafe-knjižari Meduza, u Gospodar Jevremovoj u Beogradu, ali i na samostalnoj izložbi u Domu kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu, krajem decembra iste godine.

Učestvovao je i na Bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu 2016, izložbi “Negotinski umetnici i kolekcija dela iz fonda Doma kulture” i kolektivnoj izložbi negotinskog Foto-kluba.