Naslovna Događaji Izložba „Crkve brvnare u Eparhiji timočkoj“ 17. maja u Negotinu

Izložba „Crkve brvnare u Eparhiji timočkoj“ 17. maja u Negotinu

467
0

U okviru Majskih svečanosti negotinski Istorijski arhiv i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ otvoriće u utorak, 17. maja izložbu „Crkve brvnare u Eparhiji timočkoj“.

Crkva brvnara posvećena Vaznesenju Gospodnjem u Brestovcu podignuta je 1798. godine

Istorijski arhiv Negotin i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ predstaviće jedinstvene crkve brvnare na teritoriji Eparhije timočke, a koje se nalaze u Brestovcu, Trnjanu i Popovici u opštini Negotin.

Autor ove izložbe je Stanko Kostić, umetnik fotografije, ovdašnjoj publici poznat i po izložbama “Hilandar” i „Istočna Srbija – život i običaji“, koje je u Negotinu prethodnih godina organizovao, takođe, Istorijski arhiv.

Kostić je, inače, do sada izlagao na oko 100 kolektivnih i oko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu , bavi se i kulturom i tradicijom Srbije, crkvenom umetnošću izvan Srbije, ali i kulturnom i umetnošću rodnog kraja,  doline reke Mlave, Homolja, kao i istraživanjem razvoja crkvene umetnosti na tlu Braničevske eparhije.

Izložba „Crkve brvnare u Eparhiji timočkoj“ biće otvorena u utorak, 17. maja u 19 časova u galeriji Doma Кulture u Negotinu.