Naslovna Kultura Događaji Izložba “Arhivi Srbije” u Negotinu 22. avgusta

Izložba “Arhivi Srbije” u Negotinu 22. avgusta

150
0

Istorijski arhiv Negotin organizuje u utorak, 22. avgusta izložbu dokumenata i fotografija arhiva u Srbiji.

Negotinski istorijski arhiv predstaviće u utorak, 22. avgusta dokumente i fotografije na kojima je predstavljen rad arhiva i arhivističkih društava, a koja prati razvoj arhivske struke od 1846. godine do danas.

“U godini kada je Čačak prva nacionalna Prestonica kulture, veliku broj arhiva u Srbiji obeležava 75 godina od osnivanja. Istovremeno slavimo 125 godina od donošenja prvog Zakoma o Državnoj arhivi na osnovu koga je dve godine kasnije počela rad današnja centralna ustanova, Državni arhiv Srbije. Želeći da obeležimo ta dva značajna datuma, Arhivističko društvo Srbije pozvalo je sve arhive u Srbiji i arhivistička društva da kroz izložbene panoe predstave svoj rad. Na poziv su se odazvali matični arhivi, skoro svi lokalni i Društvo arhivskih radnika Vojvodine”, navode organizatori.

Arhivističko društvo Srbije i Istorijski arhiv Negotin, osnovan 1952. godine koji pokriva teritoriju opština Negotin, Kladovo, Majdanpek i grada Bor, izložbu „Arhivi Srbije“ organizuju u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” u 19 časova.