Naslovna Društvo Izlet na Prerast u kanjonu Zamne ispunio očekivanja

Izlet na Prerast u kanjonu Zamne ispunio očekivanja

906
0

Tokom jula i avgusta Turistička organizacija opštine Negotin (TOON) priredila je seriju izleta do najatraktivnijih lokacija u Negotinskoj krajini. Poslednji, do spomenika prirode u kanjonu Zamne, organizovan je 22. avgusta.

Put Zamne, juče je krenulo dvadesetak Krajinaca zainteresovanih da vidi zaštićeno područje od izuzetnog međunarodnog i nacionalnog značaja, Spomenik prirode „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne“.

Juna prošle godine je pod zaštitu države stavljeno 39 hektara i 50 ari u ataru krajinskih sela Plavna i Štubik, a upravljanje je povereno Turističkoj organizaciji opštine Negotin.

“Mi redovno promovišemo turističke potencijale i ponudu našeg kraja van opštine Negotin, a ove godine smo u okviru manifestacije “Negotinsko leto” želeli da ih pokažemo i našim sugrađanima koji, do sada, nisu posetili atraktivne lokacije u okruženju.  Izlete do sedam destinacija, a to su: Mokranjske stene, Rogljevačke i Rajačke pivnice, Stevanske livade i Deli Jovan, Šarkamen i prerasti Vratne i Zamne realizovali smo u saradnji sa meštanima koji žive na samim lokacijama ili u njihovoj blizini, uz pratnjiu turističkog vodiča i besplatan autobuski prevoz. Zadovoljni smo generalno brojem učesnika na izletima. Najviše ih je bilo na poslednja dva, do prerasti Vratne  i Zamne”, kažu u Turističkoj organizaciji opštine Negotin.

Tunelska pećina Prerast, sa stalnim rečnim tokom, dužine 155 metara sa dva otvora (vigleda) u svojoj tavanici impresionirala je posetioce, tim pre, što su zbog male količine vode u koritu mogli da prođu celu dužinu pećine i izbliza vide ovaj jedinstveni prirodni fenomen u okviru kojeg se pećina razvija u prerast.

U razgovoru sa učesnicima izleta za koje je TOON priredio odmor i osveženje na imanju Seoskog domaćinstva Badejević saznajemo da je višečasovni izlet u kanjonu Zamne ispunio njihova očekivanja.