Naslovna Hronika Izgoreo krov bivše negotinske Ciglocrepane na Radujevačkom putu

Izgoreo krov bivše negotinske Ciglocrepane na Radujevačkom putu [Foto]

1104
0

Samo brzom reakcijom Vatrogasno-spasilačke jedinice Negotin, koja je dejstvovala sa pet ekipa i isto toliko vozila, požar koji je sinoć oko 23 časa izbio na glavnom objektu nekadašnje Ciglocrepane nije se proširio na okolne magacine i garaže JKP „Badnjevo“.

Foto: Nebojša Radosavljević

Požar u napuštenom objektu nekadašnje Ciglocrepane, na Radujevačkom putu, odmah pored garaža i objekata Javnog komunalnog preduzeća “Badnjevo” izbio je sinoć oko 23 časa.

Pretpostavlja se da je u pitanju namerna paljevina, budući da ovaj objekat u kompleksu stare Ciglocrepane, odavno nema struju, niti je u blizini bilo poljskih i drugih požara zbog kojih bi vatra mogla da se proširi i na te objekte.

Foto: Stefan Đorđević

Požar je izbio u jednoj od napuštenih zgrada u ovom kompleksu, u sušari, dugoj stotinak metara, pored samog dimnjaka, a kako je ona bila prazna, brzo se proširila na krov.

Reakcija negotinskih, ali i vatrogasaca Hidroelektrane “Đerdap” i “Eliksir” Prahovo bila je dovoljno brza da plamena buktinja ne zahvati okolni kompleks JKP “Badnjevo” u kojem su magacini i vozila.

Foto: Stefan Đorđević

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Negotinu regulisali su saobraćaj u tom delu grada, pa su vrlo brzo sklonjeni i automobili parkirani u blizini ovog mesta, kako bi se sprečile eventualne štete.

Foto: Nebojša Radosavljević

Vatrena stihija, koja je zahvatila objekat nekadašnjeg uspešnog društvenog preduzeća, koje je poput ostalih u Negotinu, Poljotehne, Štamparije, Krajina vina i drugih podelilo sudbinu privatizacije i tranzicije, bila je vidljiva i u drugim delovima grada, ali je situacija, ističu u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici Negotin, bila sve vreme pod kontrolom, te nije postojala opasnost da se požar proširi.

Dim se, međutim, osećao gotovo u svim delovima grada još satima nakon što je požar lokalizovan.

Foto: Stefan Đorđević

Pre dve godine je, inače, u požaru izgorela i druga zgrada sušare proizvodnog pogona Ciglocrepane, ali je, za razliku od ovog požara, za koji je i više nego očigledno da nije mogao slučajno da izbije, taj požar nastao kao posledica poljskog požara i paljenja strnjišta na tom potesu, koji se proširio na graničnu ivicu ovog kompleksa.

Od početka ovog meseca, međutim, ovo je drugi požar na napuštenim objektima. Drugog dana avgusta požar je u ranim jutarnjim satima izbio u objektu Žitomlina Negotin, koji je do stečaja, pre nepune decenije poslovao u okviru Društvenog preduzeća „Poljotehna“.