Naslovna Društvo Izborni paketi, najveća novina koja očekuje buduće gimnazijalce

Izborni paketi, najveća novina koja očekuje buduće gimnazijalce

734
0

Poslednja velika reforma gimnazija desila se pre 20 godina. Uz male intervencije 2003. i 2010. godine, ništa se značajno nije desilo u razvoju srednje škole koja je po pravilu regrutovala buduće akademske građane.

Reforma najavljena od 1. septembra podrazumeva uvođenje novih izbornih predmeta, kao i redefinisanje nastavnog programa koji će se zasnivati na ishodima, poručuju iz nadležnog ministarstva.

Šta će to tačno čekati buduće negotinske gimnazijalce 1. septembra i  šta podrazumevaju „Izborni paketi“?

Odgovore na ova pitanja potražili smo od direktora Negotinske gimnazije, Dragane Nisić.

„Povezivanje  nastavnih predmeta, brisanje granica među njima, nova uloga koju dobijaju nastavnici i postaju nastavnici mentori, razvijanje preduzetničke kompetencije kod učenika, njihovo osposobljavanje da sami rade projekte i istraživačke radove, celoživotno učenje su suštinske promene koje očekuju ne samo učenike, već i nas prosvetne radnike„ ističe direktorka ove srednjoškolske ustanove.

Učenike će na samom upisu u junu sačekati upitnici i izborne liste. Oni će, kao i dosad, birati između građanskog vaspitanja i verske nastave, kao i drugog stranog jezika.

Novina su Izborni paketi. Učenici će se dva puta izjašnjavati za izborne pakete pri samom upisu gimnazije i u trećem razredu.

U prvoj godini Ministarstvo prosvete ponudiće šest izbornih paketa, gimnazije sa spiska biraju četiri u zavisnosti od svojih ljudskih i tehnoloških resursa, a učenici dva. Ta dva paketa biće zastupljena sa po jednim časom nedeljno, brojčano će se ocenjivati i ocena ulazi u opšti uspeh učenika.

Već sada, u junu Ministarstvo će gimnazijama ponuditi šest paketa:

 1. Jezik, mediji i kultura
 2. Pojedinac, grupa i kultura
 3. Zdravlje i sport
 4. Primenjene nauke
 5. Obrazovanje za održivi razvoj
 6. Umetnost i dizajn

Prva četiri paketa učenici će slušati dve, a poslednja dva četiri godine.

U drugom krugu izbornih paketa, učenike 3. razreda čekaće devet mogućnosti:

 • Primenjene nauke 1 i 2,
 • Osnovi geopolitike,
 • Ekonomija i biznis,
 • Religija i civilizacija,
 • Metodologija naučnog istraživanja,
 • Savremene tehnologije,
 • Obrazovanje za održivi razvoj i
 • umetnost i dizajn.

Koje će izborne pakete sačekati negotinske buduće gimanzijalce, biće poznato, kako kaže direktorka Dragana Nisić, nakon detaljne analize postojećih ljudskih kapaciteta i tehnoloških resursa koje škola poseduje.

U međuvremenu, škole očekuju dva nova pravilnika. Prvi, o nastavnom planu i programu i Pravilnik o stepenu i vrsti stručne spreme.

Obuke za buduće nastavnike–mentore biće realizovane u naredne tri godine, sukcesivno, a prva edukacija gimnazijske profesore očekuje do septembra.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.