Naslovna Politika Lokalni izbori 2021. Izborne tenzije: SNS tvrdi da Narodna stranka zastrašuje birače, Narodna stranka da...

Izborne tenzije: SNS tvrdi da Narodna stranka zastrašuje birače, Narodna stranka da SNS vrši pritisak

3083
0

Izborni dan polako se privodi kraju, ali ne i tenzije koje vladaju tokom čitavog dana zbog raznih nepravilnosti o kojima su javnosti ukazali i Narodna stranka, ali i Povereništvo Srpske napredne stranke u Negotinu.

Povereništvo Srpske napredne stranke u Negotinu oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem su naveli da su aktivisti i članovi Narodne stranke na više biračkih mesta zastrašivali birače i “ometali proces glasanja”, “otimali spiskove građana koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu”, “iste su cepali želeći da na taj način onemoguće građanima da ostvare svoje građansko pravo da glasaju”.

“Na mnogim biračkim mestima danas su uočene nepoznate osobe u skupocenim automobilima koje su zastrašivali građane želeći da ih odvrate od glasanja. Nepoznate osobe koji nisu građani opštine Negotin fizički su napali i naše aktiviste na terenu. Jedna osoba je, nakon fizičkog napada, medicinsku pomoć potražila u Hitnoj službi ZC Negotin a ostali su napade prijavili Policijskoj upravi Negotin. Aktivisti Narodne stranke su sa nepoznatog broja zvali građane i lažno se predstavljajući kao Izborni štab Aleksandra Vučića ubeđivali ih da se menja taktika, i da se umesto za broj 1 glasa za broj 3 i Кrstu Stankovića Njenjulovića”, navodi se u saopštenju Povereništva Srpske napredne stranke u koje navode i da su nadležnim službama prijavili sve uočene “nepravilnosti, nasilničko ponašanje bahatih članova Narodne stranke koji su ometali i zastrašivali” njihove članove i građane opštine Negotin, te da su zbog “neke osobe već privedene na informativni razgovor”.

U Narodnoj stranci ističu da će se takođe obratiti nadležnim pravosudnim organima jer je protivno zakonu da se privedenima uruče „pozivi na kojima stoji da pozvano lice mora da se javi odmah”.

 “Tokom izbornog procesa desetinak članova Narodne stranke nezakonito je uhapšeno i privedeno na informativni razgovor i pozvano na informativni razgovor u policiji u Negotinu, bez pravnog osnova. Među pozvanim ljudima jesu i članovi Opštinske izborne komisije, zamenik i član, odnosno predstavnici Narodne stranke u Opštinskoj izbornoj komisiji.  Oni su na ovaj način onemogućeni u vršenju službene dužnosti, pošto su oni danas u toj funkciji. Trenutno je na delu pritisak na članove biračkih odbora a u cilju da se omogući predstavnicima vlasti krađa na biračkim mestima, jer se na ovaj način naši članovi udaljavaju sa biračkih mesta”, ističe  Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke.

U Narodnoj stranci, međutim, ističu da su suočeni sa “neviđenim pritiskom”, da su njihovi aktivisti, članovi biračkih odbora i Izborne komisije privođeni a sve zato što su pokušali da “osujete izbornu krađu”.

U ostalim izbornim štabovima, učesnicima lokalnih izbora, danas se nisu oglašavali povodom eventualnih nepravilnosti.