Naslovna Politika Izbori 2022. Izborna tišina počela u ponoć

Izborna tišina počela u ponoć

164
0

Izborna tišina, uoči predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora koji se održavaju u 13 opština i gradova među kojima su i Kladovo, Majdanpek, Bor i Knjaževac počela je u ponoć i trajaće sve do nedelje 3. aprila u 20 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mesta.

Tokom izborne tišine zabranjeno je da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima za narodne poslanike i odbornike, njihovi izborni programi, da se pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste.

Do  zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 3. aprila u 20 sati zabranjeni su i javni stranački skupovi, objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala na udaljenosti od 50 metara od biračkog mesta.

Na sam dan glasanja, u nedelju 3.aprila od 7 do 20 časova dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Izborna tišina, osim tradicionalnih medija, mora da se poštuje na veb prezentacijama i portalima svih medija u Srbiji, registrovanih u Registru medija, u skladu sa zakonom. Kako tome ne podležu društvene mreže očekuje se da će se kampanja nastaviti tamo.

Za kršenje izborne tišine predviđene su kazne od 50.000 do 600.000 dinara.

U Srbiji je ove godine promenjen Zakon o elektronskim medijima, kojim se zabranjuje funkcionerska kampanja. Po njemu državni funkcioneri koji su na listama svojih partija nisu smeli da od 24. marta učestvuju u otvaranju infrastrukturnih objekata ili početku radova, ali su zato bili prisutni u medijima širom Srbije.

Birači će na vanrednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za 19 lista, a na predsedničkim za osam kandidata. Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20 časova.