Naslovna Politika Izbori za savete nacionalnih manjina; Glasanje u toku, odziv nešto slabiji

Izbori za savete nacionalnih manjina; Glasanje u toku, odziv nešto slabiji

237
0

Na biračkom mestu broj 1, najvećem u opštini Negotin, glasanje za savete nacionalnih manjina protiče u najboljem redu.

Predstavnici osam nacionalnih manjina od jutros, saznajemo na biračkom mestu broj 1 u Negotinu, glasaju neometano za svoje predstavnike za članove Nacionalnih saveta.

Odziv je, kaže predsednica Biračkog odbora Danijela Sladojević, nešto manji od uobičajenog, ali se očekuje da u narednim satima bude veći.

Na biračkom mestu je i jedan posmatrač rumunske nacionalne manjine.

Inače, rad organa za sprovođenje izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, pored domaćih, prate i strani posmatrači širom Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova dalo je pozitivno mišljenje za posmatranje rada organa za sprovođenje izbora na svim biračkim mestima za Misiju OEBS-a u Srbiji i Delegaciju Evropske unije u Srbiji, kao i ambasade Velike Britanije, Hrvatske, SAD, Slovačke, Turske, Nemačke i Ukrajine.

Biračko telo opštine Negotin za ove izbore, naknadnim upisom, uvećano je za 13 predstavnika vlaške nacionalne manjine, a dozvoljeno je, po zahtevima, i brisanje tri birača rumunske nacionalne manjine iz Posebnog biračkog spiska.

Promene su izvršene na biračkim mestima 1 (Negotin), 4 (Jabukovac), 5 (Urovica), 7 (Plavna) i 8 (Kobišnica) i sada je na biračkim spiskovima ukupno njih 3.320.