Naslovna Politika Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina: Proglašena lista „Srbija za Vlahe –...

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina: Proglašena lista „Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“

386
0

Republička izborna komisija do sada je proglasila 15 izbornih lista za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, među kojima i listu „Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, raspisane za 13. novembar, učestvovaće i izborna lista „Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“  koja ima 23 kandidata, a koju je predložila istoimena grupa birača.

Prvi na listi je Novica Janošević, aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, a drugi Safet Pavlović, aktuelni predsednik opštine Žagubica.

Iz opštine Negotin kandidati za članove Nacionalnog saveta Vlaha su Snežana Gugić, učiteljica i predavač vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture, kao i primarijus doktor Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”, koji je član NSV bio i u ranijim sazivima.

Iz opštine Kladovo kandidat za člana Nacionalnog saveta Vlaha je mašinski inženjer Đorđe Milenković, a iz opštine Majdanpek Ivana Đorđević, učiteljica iz Klokočevca i Kruna Živaljević, doktor opšte medicine iz Debelog Luga.

Iz Bora je šestoro kandidata: lekar pedijatar Letica Petrijanović, trgovac David Brjazović, poljoprivredni tehničar Ljubiša Repeđić, ekonomski tehničar Nelica Kurtić, privatna preduzetnica Radmila Zajkesković i diplomirana inženjerka šumarstva Lidija Mihajlović.

Na listi su i kandidati iz opština Kučevo, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Malo Crniće, Žagubice i Boljevca.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće sprovedeni 13. novembra. Na neposrednim izborima biraće se članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati predstavnike putem elektorske skupštine.

Republička izborna komisija je do sada proglasila po jednu izbornu listu vlaške, romske, poljske, mađarske i ruske nacionalne manjine, po dve bunjevačke i bošnjačke i po tri za nacionalne savete rusinske i slovačke nacionalne manjine.