Naslovna Politika Parlamentarni izbori 2020. IZBORI 2020: Čekaju se preliminarni rezultati

IZBORI 2020: Čekaju se preliminarni rezultati

3325
0

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u svim opštinama, osim u gradovima i opštinama u kojima su izbori održani posle 2016.

22.00 – Očekuje se da stranke učesnice izbora saopšte preliminarne rezultate

Prve preliminarne rezultate, kako se očekuje, objaviće verovatno neko od učesnika izbora, budući da ih Radna tela RIK-a pri opštinama i gradovima neće imati.

Razlog tome je procedura unošenja podataka, koja je u odnosu na prethodne izbore promenjena. Naime, zapisnici sa biračkih mesta se, saznajemo u Republičkom zavodu za statistiku u Zaječaru, unose u bazu podataka „takvi kakvi jesu bez mogućnosti lokalnog štampanja“, što praktično znači da ni u Radnom telu neće imati zbirne podatke sa biračkih mesta, ali hoće u strankama koje su učestvovale na izborima a koje će imati kopiju zapisnika.

Po proceduri, rezultate izbora Republička izborna komisija objavljuje u roku od 96 časova od časa završetka glasanja. Rezultati izbora objavljuju se u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

U roku od deset dana od dana objavljivanja rezultata izbora, Republička izborna komisija vrši dodelu mandata kandidatima sa izbornih lista prema redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

20.00 – Zatvorena biračka mesta

Sva biračka mesta u opštini Negotin, 17 u gradu i 55 u 38 krajinskih sela zatvorena su u 20 časova, ali iz Radnog tela Republičke izborne komisije u Negotinu, niti iz izbornih štabova stranaka, koalicija i grupa građana koje učestvuju na parlamentarnim izborima još uvek nema procene koliko je birača danas izašlo na birališta.

19.00 – Prosečna izlaznost u Negotinu 41,46 odsto do 18 sati

Prema podacima Radnog tela Republičke izborne komisije u Negotinu do 18 časova glasalo je 41,46 odsto birača. Podatak se odnosi na tri posmatrana biračka mesta koji služe kao reprezentativni uzorak.

U gradovima i opštinama Borskog okruga izlaznost se kreće od 31,03 odsto koliko je do 18 sati zabeleženo na sedam reprezentativnih biračkih mesta u Zaječaru do 48,39 odsto koliko je u 17 časova zabeleženo u opštini Boljevac koja ima i lokalne izbore.

U Boru je izlaznost na dva posmatrana biračka mesta koja služe kao reprezentativni uzorak iznosila 46,65 odsto, u  opštini Majdanpek čak 48,25 odsto, a u opštini Kladovo do 18 sati odziv birača iznosio je 42 odsto.

Na lokalnim i parlamentarnim izborima u Knjaževcu na 65 biračkih mesta, od kojih 20 u gradu i 45 u selima, od  24.725 birača do 18 časova glasalo je njih 46,89 odsto, dok je u Sokobanji koja ima 13.723 birača do 17 sati glasalo 42,14 odsto upisanih.

17.00 – U Negotinu izlaznost do 16 časova 36,95 odsto

Na Biračkim mestima 6- Šah klub, 15 – Naselje Veljko Vlahović i 25 –Vratna, koji za opštinu Negotin predstavljaju reprezentativni uzorak do 16 časova glasalo je 36,95 odsto birača.

Procenat izlaznosti na pojedinim biračkim mestima varira, ali prema našim saznanjima na pojedinim je već u 15 časova prešao 30 odsto.

Tako je u Štubiku do tog vremena glasalo njih 27 odsto, ali je u Rajcu, na primer, do 15 časova zabeležen odziv od 38 odsto, a u Brestovcu do 16 sati 48 odsto.

Agencija Ipsos saopštila je da je do 16 časova na birališta izašlo 35 odsto birača, mada ne i to da li se podaci odnose za teritoriju cele Srbije ili samo za centralnu.

U Upravi  za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su da je u 29 zatvora, među kojima i u negotinskom Okružnom zatvoru, do 12 sati glasalo čak 70,11 odsto pritvorenika i osuđenika.

Posmatračka misija Crte saopštila je da je na parlamentarnim izborima do 16 časova na glasanje je izašlo ukupno 34,6 odsto birača. Statistička greška je iznosila  +/- 0,9 odsto. U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je za 5 procentnih poena manje.

15.00 – Glasalo 30,39 odsto glasača na reprezentativnim BM u Negotinu i Vratni

Radno telo Republičke izborne komisije u Negotinu saoštilo je da je na posmatranim reprezentativnim biračkim mestima do 14 časova glasalo 30,39 odsto birača.

Na republičkom nivou, prema podacima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) do 14 sati na glasanje je izašlo ukupno 27 odsto birača  Statistička greška je iznosila  +/- 0,7 odsto.

Kako navode u Posmatračkoj misiji Crte na 71 odsto biračkih mesta članovi biračkih odbora koriste zaštitnu opremu (maske i rukavice), dok na 25 odsto sporadično.  Maske birači koriste na 53 odsto biračkih mesta, a na 44 odsto sporadično.

“Procent biračkih mesta na kojima su zabeležene ozbiljne neregularnosti tokom procesa glasanja je sličan je kao i u preseku od 10 časova i iznosi sada 4.6 odsto. Nepravilnosti se tiču neutvrđivanja identiteta birača, slučajevi nekorišćenje UV lampe kao i vođenje paralelnih spiskova o izašlim biračima. Takođe, zableženi su i slučajevi nepoštovanja procedure prilikom glasanja van biračkog mesta”, navodi se u saopštenju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

13.00 – Izlaznost u Negotinu do 12 sati 21,52%

Radno telo Republičke izborne komisije u Negotinu saopštilo je da je na tri rezprezentativna biračka mesta u Negotinu i Vratni do 12 časova glasalo 21,52 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Prema podacima IPSOS Srbija pristiglih sa biračkih mesta izlaznost na izborima u Srbiji do 12 časova je 18,8 odsto.

I Posmatračka misija Crte saopštila je da je u Srbiji do podneva na glasanje izašlo ukupno 18,3 odsto građana upisanih u birački spisak. Statistička greška  iznosi  +/- 0,6 odsto.

12.00 – Lokalni izbori u Knjaževcu, Boljevcu i Sokobanji

U Knjaževcu se glasa na 65 biračkih mesta, a  24.725 birača može da bira između četiri liste: Aleksandar Vučić – Za našu decu; Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije; Za Kraljevinu Srbiju – Knjaževac za kralja i Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka.

Na lokalnim izborima u Boljevcu, stanovnici ove opštine, njih 10.489 mogu da na 37 biračkih mesta glasaju za jednu od izbornih lista: Aleksandar Vučić – Za našu decu; Ivica Dačić – SPS, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma; Šansa za Boljevac – Srpska narodna partija; Zajedno za Boljevac – Dejan Karabašević – Vlaška narodna stranka  i Vlaška stranka MOST – Davor Nikolić.

U Sokobanji na lokalnim izborima 13.723 birača mogu da se opredele za jednu od pet lista: Aleksandar Vučić – Za našu decu; Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije; Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, Ujedinjena seljačka stranka – Milija Miletić i Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija.

10.00 – Izlaznost do 10 časova u Negotinu preko 20 %

Prema podacima Radnog tela Republičke izborne komisije u Negotinu, do 10 časova na reprezentativnim biračkim mestima svoje pravo glasa iskoristilo je 20,05 odsto birača.

Procenat izlaznosti u opštini Negotin prati se na tri reprezentativna biračka mesta. U Negotinu su to BM 6 – Šah klub i BM 15 – Naselje Veljko Vlahović, a u selima BM 25 u Vratni.

U opštini Negotin, pravo da glasa ima 38.291 birač. Danas će to pravo moći da ostvare i pritvorenici u Okružnom negotinskom zatvoru.

07.00 – Otvorena biračka mesta u opštini Negotin

Sva biračka mesta, ukupno 72 u opštini Negotin,  otvorena su jutros na vreme, potvrdili su nam u Radnom telu Republičke izborne komisije u Negotinu. Tokom prvih sat i po vremena glasanja nisu prijavljene nikakve nepravilnosti.

U Srbiji se danas, inače, održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u svim opštinama, osim u Beogradu, Kosjeriću, Lučanima, Aranđelovcu, Mionici, Medveđi, Preševu, Kuli, Doljevcu, Smederevskoj Palanci, ali i u Zaječaru i Negotinu u kojima su lokalni izbori održani 2017, kao i u Boru, Majdanpeku i Kladovu u kojima su izbori za poslanike gradske, odnosno skupštine opštine održani 2018.

Nove odbornike u istočnoj Srbiji, međutim, biraju danas stanovnici Boljevca, Knjaževca i Sokobanje.

Za 12. saziv parlamenta od uvođenja višestranačja devedesetih boriće se 21 lista: „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, zatim SPS-JS, SRS, SVM, „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“, „Za kraljevinu Srbiju“, „Ujedinjena demokratska Srbija“, „Samo pravo, Metla 2020“, „Zdravo da pobedi“, SDA, „Zavetnici“, „Narodni blok“, PSG, „Suverenisti“, „Albanska demokratska alternativa“, „Jedan od pet miliona“, Ruska stranka, „Koalicija za mir“, „Levijatan – Živim za Srbiju“.