Naslovna Politika Izbori 2. juna: U istočnoj Srbiji odbornike će birati jedino opština Boljevac

Izbori 2. juna: U istočnoj Srbiji odbornike će birati jedino opština Boljevac

565
0

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas za 2. jun izbore u 66 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i opština Boljevac.

Izbori će 2. juna biti održani u 52 opštine, među kojima je i opština Boljevac, u 14 gradova, kao i u 17 beogradskih i pet niških opština.

Odbornici u gradskim skupštinama biraće se u Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Birači će birati i odbornike u skupštinama opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Istog dana biće održani i izbori za Skupštinu grada Beograda, kao i za odbornike u 17 gradskih opština:  Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet gradskih opština: Medijana, Palilula, Crveni krst Pantelej i Niška banja.

Da bi se omogućilo da se svi lokalni izbori održe 2. juna poslanici su nedavno usvojili izmene Zakona o lokalnim izborima, kojim su pomereni rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.