Naslovna Kultura Događaji Iz ugla stručnjaka: Najblistaviji trenuci negotinskih „Mokranjčevih dana“

Iz ugla stručnjaka: Najblistaviji trenuci negotinskih „Mokranjčevih dana“

713
0

Više od hiljadu učesnika, čak 12 horova, Pozorište na Terazijama, Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“, Simfonijski orkestar RTS, ali i muzikolozi, kompozitori, muzički kritičari, publicisti, slikari, obeležili su 54. negotinske muzičke svečanosti Mokranjcu u čast.

Uživala je publika ovogodišnjih 54. „Mokranjčevih dana“ u vrhunskim nastupima u programima za koje se tražila karta više. Festival su obeležili i mladi, učenici negotinskih osnovnih i srednjih škola koji su organizovano pohodili programe.

Pitali smo dirigente i muzikologe šta je po njihovom mišljenju bio najblistaviji momenat festivala.

DR TAMARA ADAMOV PETIJEVIĆ, DIRIGENT I VIOLINISTKINJA

 „Meni je posebno upečatljiva bila nedelja 15. septembar. Osim našeg seminara, koji nam je obeležio taj dan, to su bila tri celokupna koncerta koji su svi bili izvanredni: koncert Mešovitog hora Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda u crkvi u Mokranju, zatim koncert duhovne muzike Hora „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina u negotinskoj crkvi. Zrenjaninski hor je hor koji već znamo, ali koji je zaista plenio svojim zvukom. Ta dva koncerta su dva različita pristupa duhovnoj muzici što je zaista bilo interesantno za sve nas. Tu je, naravno, i koncert solo pesama i klavirske muzike Konstantina Babića koji je bio izvanredan. Dakle, ta nedelja sa tri izuzetna muzička doživljala je bila vrlo upečatljiva i meni je otvaranje uvek jako potresno, to pevanje pred kompozitorom rodnom kućom, to mi uvek nosi poseban doživljaj.“

GORDANA KRAJAČIĆ, MUZIKOLOG, MUZIČKI KRITIČAR I NOVINAR

„Najinteresantniji deo festivala uvek je „Natpevavanje horova“. Naravno, ja imam neko svoje mišljenje. Preferiram da se podstaknu sredine koje su male i kažem, svaka čast, ko u Zrenjaninu, ili u nekom manjem gradu uspe da oformi jedan jako dobar hor. Ove godine to je bio slučaj sa Zaječarom. Jeste kamerni hor, ali su vrlo istesani glasovi. Oduševilo me je što je to doktorka koja vodi hor, doktorka koja je završila harmoniku i flautu, koja ima jedno fino muzikalno uvo da spremi pevače koji nisu završili muzičke akademije nego su potpuno druga struka, ali da osete sve ono što treba jedan horski sastav da oseti. Jako mi se to svidelo i to mislim da treba podstaći, jer na kraju ako se nagradi hor iz Njujorka, a taj grad ima 20 miliona stanovnika, svakako da je sasvim lako naći 20 koji imaju apsolutni zvuk i koji će apsolutno savršeno da pevaju. Oni pevaju savršeno, ali mi nisu pokrenuli emociju“.

DR ALEKSANDRA PALADIN, MUZIKOLOG, MUZIČKI KRITIČAR I NOVINAR

„Ovogodišnji „Mokranjčevi dani“ predstavljaju novi korak u biografiji jednog od najznačajnijih muzičkih festivala u Srbiji, korak dalje u smislu da su i ove godine publici predstavljeni sadržaji koji su u potpunosti obeležili i muzički život Beograda, Novog Sada i drugih gradova, ali i neke novine koje drugi gradovi nisu bili u prilici da vide. Ove godine prisustvovali smo internacionalnom „Natpevavanju“ gde je pobednik došao iz Njujorka i gde smo i u nastupima drugih horova mogli da vidimo da Mokranjčeva muzika prevazilazi granice. Na Mokranjčevom tragu je i koncert Jovana Maljokovića koji nam je pokazao kako u tom njegovom zvuku džeza može slušati tradicija. Tu je i obeležavanje određenih jubileja, 120 godina MŠ „Mokranjac“, čiji nam je kamerni hor pokazao u Mokranju tu lepu tradiciju horskog pevanja, ali i podsećanje na Konstantina Babića, koji deset godina nije sa nama, jednim lepim omažom solo pevanja zahvaljujući Ljubomiru Popoviću i Dragani Popović, umetnicima istaknute karijere. Na tom nekom tragu nalazi se i promocija knjiga Gordane Krajačić, hroničarke srpskog muzičkog života i svakako „Mokranjčevih dana“, čija smo tri izdanja promovisali na festivalu“.

DR SONJA MARINKOVIĆ, MUZIKOLOG, PROFESOR FMU BEOGRAD

„U „Natpevavanju“ sasvim sigurno izdvojila bih izuzetan nastup hora iz Njujorka. To je nesvakidašnje. Mislim da u mnogo proteklih godina nismo čuli taj kvalitet pevanja i to mi je posebno drago. Ali, bilo je mnogo divnih momenata koje će, mislim, svako od nas nositi kao posebne doživljaje na različitim nivoima umetničkih, komunikacionih, obeležavanje sećanja, radosti zbog mladosti koja tako mnogo obećava. Nastup Muzičke škole „Mokranjac“ (Beograd) čini mi se da ćemo svi dugo nositi u srcu. Utisak su i dragi gosti jer ovo je uprkos teškoćama internacionalni festival, pozitivna energija i pozitivna atmosfera, toplina Negotina iz kojeg zrači sva dobrota ovog sveta“.