Naslovna Društvo Iz kabineta Slavice Đukić Dejanović Negotinu 7 miliona dinara

Iz kabineta Slavice Đukić Dejanović Negotinu 7 miliona dinara

867
0

U okviru Javnog poziva za sufinansiranjе mеra populacionе politikе, opštini Negotin dodeljena su besprovratna sredstva u visini od nešto više od sedam miliona dinara.

Kabinet Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku u 2020. finansiraće projekat programa podrške sprovođenja mera populacione politike opštine Negotin sa 7.044.645 dinara dinara.

Učešće lokalne samouprave u ovom projektu koji podrazumeva zamenu stolarije na prvoj zgradi Predškolske ustanove “Pčelica”, edukaciju iz oblasti populacione politike, kao i usklađivanje rada i roditeljstva, iznosi 1.243.172 dinara.

U okviru ovog konkursa Kabinet ministarke bez portfelja, u prvoj fazi dodeljivanja sredstava, sufinansiraće i projekat Grada Bor sa 7,5 miliona dinara, a u drugoj fazi dodeljivanja sredstava projekte Grada Zaječara sa 9,35 miliona, opštine Majdanpek sa 4,5 miliona i  opštine Kladovo sa 5,7 miliona dinara.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju.

Opštini Negotin iz ovog fonda sredstva su bila dodeljena poslednje dve godine i zahvaljujući njima završeni su radovi na zameni dela krova i oluka na drugoj zgradi vrtića u kojoj se, između ostalih, nalaze jaslice, između ostalog i stolarija na istoj zgradi, koja nije menjana od izgradnje ove ustanove, skoro četiri decenije.

Sredstvima sa ovog javnog konkursa pre dve godine obnovljen je i nameštaj u vrtiću i u prostorijama Udruženja “Duga”. Ovi projekti bili sufinansirani sa 11,1 milion, odnosno 4,2 miliona dinara.

Na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2020. godinu stigle su 122 prijave iz 120 jedinica lokalne samouprave.

U prvoj fazi dodeljivanja sredstava odobren je 21, a u drugoj još 67 projekata. Kabinet Slavice Đukić Dejanović sufinansiraće sve ove projekte sa ukupno 650 miliona, koliko je izdvojeno i prošle godine. Vrednost svih projekata je 827,8 miliona, a lokalne samouprave će biti u obavezi da projekte sufinansiraju sa ukupno 177,8 miliona dinara.