Naslovna Kultura Iz budžetskog fonda za nacionalne manjine sredstva i za negotinsku “Gerginu”

Iz budžetskog fonda za nacionalne manjine sredstva i za negotinsku “Gerginu”

199
0

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” iz Negotina od jeseni počinje realizaciju projekta “Na kraju nedelje – La isprăvitu stămînji”.

Projekat “Na kraju nedelje – La isprăvitu stămînji” Udruženja “Gergina” iz Negotina Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu podržalo je sa 200.000 dinara na konkursu za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2018.

Za ova sredstva svojim projektima konkurisala su 163 udruženja nacionalnih manjina, a Ministarstvo je odlučilo da finansijski podrži 77 projekata, među kojima i projekat negotinskog Udruženja “Gergina”.

“Gledaoci nisu u prilici da na javnom servisu čuju bilo kakav medijski sadržaj na vlaškom, pa nam je informisanje ove nacionalne manjine bio i osnovni cilj. Projektom smo predvideli petnaestominutno izdanje vesti, jednom nedeljno na vlaškom jeziku, na regionalnoj televihiji “Istok”, a jednom mesečno i emisije kojima bi se prikazalo bogastvo kulture, običaja, tradicije i jezika Vlaha. Tako je planirano da kroz šest mesečnih emisija u kojima će učestvovati, između ostalih i članovi KUD “Floričika” iz Jabukovca i “Voja Čurić” iz Kobišnice, kao i Etno grupa “Gergina” prikažemo narodne običaje, narodne pesme i igre, stara vlaška jela, izdavačku delatnost našeg Udruženja koje je publikovalo 20 knjiga na vlaškom, kao i nastavu predmeta: Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”, kaže Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od ostalih udruženja u regionu, podržalo je sa 100.000 i projekat “Romi su deo nas” zaječarskog Društva Roma.