Naslovna Kultura Iz budžetskog fonda za nacionalne manjine sredstva i za negotinsku “Gerginu”

Iz budžetskog fonda za nacionalne manjine sredstva i za negotinsku “Gerginu”

195
0

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” iz Negotina od jeseni počinje realizaciju projekta “Na kraju nedelje – La isprăvitu stămînji”.

Projekat “Na kraju nedelje – La isprăvitu stămînji” Udruženja “Gergina” iz Negotina Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu podržalo je sa 200.000 dinara na konkursu za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2018.

Za ova sredstva svojim projektima konkurisala su 163 udruženja nacionalnih manjina, a Ministarstvo je odlučilo da finansijski podrži 77 projekata, među kojima i projekat negotinskog Udruženja “Gergina”.

“Gledaoci nisu u prilici da na javnom servisu čuju bilo kakav medijski sadržaj na vlaškom, pa nam je informisanje ove nacionalne manjine bio i osnovni cilj. Projektom smo predvideli petnaestominutno izdanje vesti, jednom nedeljno na vlaškom jeziku, na regionalnoj televihiji “Istok”, a jednom mesečno i emisije kojima bi se prikazalo bogastvo kulture, običaja, tradicije i jezika Vlaha. Tako je planirano da kroz šest mesečnih emisija u kojima će učestvovati, između ostalih i članovi KUD “Floričika” iz Jabukovca i “Voja Čurić” iz Kobišnice, kao i Etno grupa “Gergina” prikažemo narodne običaje, narodne pesme i igre, stara vlaška jela, izdavačku delatnost našeg Udruženja koje je publikovalo 20 knjiga na vlaškom, kao i nastavu predmeta: Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”, kaže Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od ostalih udruženja u regionu, podržalo je sa 100.000 i projekat “Romi su deo nas” zaječarskog Društva Roma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.