Naslovna Kultura Ivica Trajković: Biti radnik Muzeja i prezentovati Negotin je privilegija i odgovornost

Ivica Trajković: Biti radnik Muzeja i prezentovati Negotin je privilegija i odgovornost

576
0

Negotin u aprilu počinje da liči na pravi mali turistički centar koga pohode đačke ekskurzije, posetioci trećeg doba, a sa prvim letnjim danima stižu i biciklisti iz čitave Evrope.

Muzeje u Negotinu godišnje poseti oko 20.000 turista, foto: Muzej Krajine

Oko 20.000 posetilaca obiđe neke od znamenitosti u našem gradu, mada su procene da je taj broj i veći.

Poznat po istorijskim velikanima Hajduk Veljku i Stevanu Mokranjcu, dobrom vinu, Negotin privlači turiste iz cele zemlje.

„Kada govorimo o đačkim posetama, najviše je ekskurzija iz zapadne i južne Srbije, retko nam dolaze deca iz Vojvodine. Nažalost, mi smo tranzitni grad. Malo je aranžmana sa noćenjem. Lepenski vir i Kladovo su destinacije koje turističke agencije nude kao prenoćište“, kaže za NG portal Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Mokranjčeva rodna kuća uvek je interesantna posetiocima, foto: Muzej Krajine

Programi dečijih ekskurzija su prenatrpani. U želji da se što više destinacija obiđe, često im se ne pruži dovoljno informacija.

„Učeničke ekskurzije su nažalost samo ,,pretrčavanje,, kroz muzejske postavke, jer je njihova realizacija samo deo nastavnog plana i programa. Deci to nije mnogo interesantno. Učenicima koji idu u muzičku školu je interesantna kuća Stevana Mokranjca, dečacima postavka oružja u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića“.

Najposećeniji objekat u našem gradu, kaže kustos Ivica Trajković, je Rodna kuća Stevana Mokranjca.

„Učenici umeju da budu interesantni sa opaskama i pitanjima.Takva su upravo vezana za Mokrajčevu kuću. Recimo, da li su zvučnici i klima uređaji postojali u vreme Stevana Mokranjca. Vole da dodirnu predmete koji su pripadali velikom srpskom kompozitoru, da priđu klaviru i odsviraju neku kompoziciju. Pamtim i rečenicu jednog dečaka koji se javlja roditeljima sa: Evo me u dvorištu kuće Stevana Sremca“.

Dečacima je posebno zanimljiva postavka oružja u Muzeju Hajduk Veljka, foto: Muzej Krajine

Sem đačkih poseta, biciklisti i izletnici su redovni gosti tokom leta. Njima su, pored muzejskih prostora, zanimljive obe negotinske crkve, ali i vinske ture.

„Imamo dobru saradnju sa Turističkom organizacijom i sveštenstvom, jer smo upućeni jedni na druge i istorijski nas vežu ličnosti, događaji pa i sami objekti.“

Turizam, kao ozbiljna privredna grana zahteva odgovoran pristup organizaciji, uređenosti objekata, infrastrukturi, što u ovom delu Srbije predstavlja problem.

„Ono što je dobro jeste udruživanje pograničnih gradova i ta Dunavska saradnja koja može doneti bolju turističku ponudu zajedničkim nastupima na tržištu. Suviše smo svi mali da bi bili samostalni. Banje i planine su svima prioritet, pa recimo, onda tek mi“, kaže Ivica Trajković.

Kroz etnološku zbirku deca se upoznaju sa našom prošlošću, foto: Muzej Krajine

To i jeste bila tema razgovora nedavnog sastanka sa zaposlenima u turizmu, ali i relevantnim institucijama koje su deo turističke ponude Istočne Srbije i dunavskih gradova.

„Drinsku regatu za četiri dana poseti 120.000 ljudi. Mi smo daleko od te brojke, ali se mi u Muzeju Krajine svakodnevno borimo za svakog posetioca različitim kulturnim sadržajima koje organizujemo, muzejskim postavkama i ponudama koje pružamo turističkim agencijama. Imamo veliku odgovornost ali i privilegiju da reprezentujemo naš grad“, poručuje Ivica Trajković,  direktor Muzeja Krajine.