Naslovna Društvo Istraživanje višestrukih pokazatelja o položaju žena i dece do 10. novembra

Istraživanje višestrukih pokazatelja o položaju žena i dece do 10. novembra

123
0

Republički zavod za statistiku sprovodi Istraživanje višestrukih pokazatelja o položaju žena i dece MICS (Multiple Indicator Cluster Surveys) do 10. novembra na teritoriji Republike Srbije, pa i u opštini Negotin.

Ovim  istraživanjem se prikupljaju različiti podaci vezani za položaj, pre svega, žena i dece, zatim o položaju porodica, položaju marginalizovanih grupa stanovništva…

Istraživanje MICS predstavlja jedini izvor podataka za mnoge indikatore koji se odnose na zaštitu deteta, obrazovanje u ranom detinjstvu kao što je pohađanje predškolskih ustanova, imunizaciju, odnosno vakcinaciju dece, opšte obrazovanje, obrazovanje romske populacije, zatim na zdravlje populacije, navike u ishrani i tako dalje.

“U prve tri i po nedelje rada na terenu, od 10.000 izabranih domaćinstava, 11 timova Republičkog zavoda za statistiku posetilo je 3.512 domaćinstava (2.842 iz nacionalnog uzorka i 670 iz uzorka domaćinstava koja žive u romskim naseljima). Zahvaljujemo se svim domaćinstvima koja su do sada učestvovala u istraživanju i molimo sve kod kojih će anketari RZS-a doći do 10. novembra da sarađuju sa našim timovima i time pomognu da što bolje sagledamo položaj žena i dece u Srbiji. Otvorite vrata, pokažite da vam je stalo”, navode u Republičkom zavodu za statistiku.

Istraživanje se sprovodi kroz zajedničku saradnju EU Delegacije u Srbiji, Programa Organizacije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), UNICEF-a i Republičkog zavoda za statistiku.