Naslovna Kultura Istorijski arhiv Negotina promovisao 20. broj “Baštinika”

Istorijski arhiv Negotina promovisao 20. broj “Baštinika”

406
0

Jubilarni 20. broj časopisa “Baštinik” predstavili su u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića, Nenad Pantić, urednik ovog naučno-istorijskog godišnjaka, Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva i istoričar dr Milorad Radusinović, jedan od autora priloga.

Novi broj “Baštinika” donosi niz naučnih radova koji rasvetljavaju manje poznate istorijske činjenice i ljudima i mestima.

Tako će čitaoci moći da nešto više saznaju staroj negotinskoj čaršiji iz pera muzejskog pedagoga Muzeja Krajine Sanje Radosavljević, arheološkim istraživanjima “Vrelo” Šarkamen o kojima pišu muzejski savetnik arheolog Gordan Janjić i dr Sofija Petković, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Tu su i prilozi Miroslava Stefanovića o Negotinu između dva svetska rata, Jelice Ilić o Petru Živkoviću i smeni na prestolonasleđu 1909. kada je umesto Đorđa Karađorđevića za prestolonaslednika imenovan mlađi Aleksandar, ali i prilozi Zlatka Apanovića o uticaju migracija u 19. veku na demografske karakteristike Mokranja i Srđana Tomića o sokolstvu u Salašu.

Kladovski hroničar Ranko Jankovljević predstavlja se u jubilarnom “Baštiniku” prilozima o Kladovu u periodu od 1835. do 1965. godine, Pošti, telegrafu i telefonu u Kladovu i okolini, Kastelu Elizabeta – Šistab na Dunavu, kladovskim spavačima iz Efesa i o Jozi Kljakoviću.

Novi broj “Baštinika” donosi, između ostalih, i bibliografiju od broja 10 do broja 19. koji su štampani u periodu od 2008. do 2017. godine.

U rubrici značajnih godišnjica Ranko Jakovljević govori o 130 godina Radujevačke briketnice, a Milanče Branković o 70 godina hidroelektrane Sokolovica.

Promociju “Baštinika” uveličali su i učenici Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Alberto Sako i Filip Matić iz klase harmonike profesora Stefana Nikolića, kao i duet truba i harmonika, David Surdanović i Luka Nikolić.