Naslovna Događaji Istorijski arhiv Negotina o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću 28. jula

Istorijski arhiv Negotina o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću 28. jula

349
0

Istorijski arhiv Negotin u okviru manifestacije „Negotinsko leto“ organizovaće u četvrtak, 28. jula izložbu „120. godišnjica Teslinog tornja i laboratorije na Long Ajlendu” i promociju knjige  o Đorđu Stanojeviću.

Izložba “120. godišnjica Teslinog tornja i laboratorije na Long Ajlendu“, čiji su autori Vladimir Jelenković i Zoran Jovanović Jus posvećena je najvećem Teslinom neispunjenom snu, projektu svetskog sistema bežičnog prenosa energije. Posetioci će biti u prilici da na namenski pripremljenim panoima premijerno vide fotografije, planove i dokumenta iz tog perioda.

 “Do 1900. godine Nikola Tesla (1856-1943) bio je već smatran najistaknutijim inženjerom elektrotehnike, koji je zasenio svet svojim izumima i trijumfom nad Tomasom Edisonom u „ratu struja“. Tada je započeo svoj najambiciozniji projekat – toranj na imanju Vonderklif, na Long Ajlendu, udaljenom na oko 110 kilometara od Njujorka. Izrađen u periodu od 1901 -1902. godine objekat je zasnovan na još jednoj Teslinoj revolucionarnoj ideji. Tesla je planirao da koristi toranj da bi postigao ono što je naučna zajednica tada smatrala nemogućim: globalni sistem bežičnih кomuniкacija. Toranj bi bio prototip sistema koji može da emituje muziku, vesti, izveštaje sa berze, da obezbedi vojne komunikacije, čak i da šalje slike širom sveta, koristeći samo zemlju kao provodnik. Bio je to neverovatni vizionarski pokušaj stvaranja telekomunikacione infrastrukture slične onoj što nam danas nudi Internet”, ističu u Istorijskom arhivu Negotin, koji je organizator ove izložbe.

S obzirom da je Negotinac Đorđe Stanojević, astrofizičar i poionir elektrifikacije u Srbiji bio njegov savremenik i inicijator jedinog Teslinog dolaska u Beograd, u ovom prostoru će biti promovisano i drugo izdanje knjige „Đorđe Stanojević – biografija jednog naučnika“ autora Nenada Vojinovića.

Izložba „120. godišnjica Teslinog tornja i laboratorije na Long Ajlendu” i promocija knjige  o Đorđu Stanojeviću zakazane su za četvrtak, 28. jula u 19 časova u galeriji Fondacije Eliksir, kraj platoa Hotela Beograd.

O Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, tom prilikom, govoriće Vladimir Jelenković, dugogodišnji direktor Muzeja Nikole Tesle i Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva Negotin.