Naslovna Kultura Istorijski arhiv Negotina na Majskim svečanostima

Istorijski arhiv Negotina na Majskim svečanostima

344
0

Istorijski arhiv Negotina na Majskim svečanostima obeležio i stogodišnjicu završetka Velikog rata.

foto: Istorijski arhiv Negotina

Nakon što je prošle godine izložbom “Srbi i Srbija u Prvom svetskom ratu” Arhiva Kinoteke započeo i praktično obeležavanje završetka Velikog rata, Istorijski arhiv Negotina je i na ovogodišnjim Majskim svečanostima podsetio na ovu veliku i značajnu godišnjicu kroz predavanje koje je Negotincima održao dr Milorad Radusinović.

Naš ugledni istoričar iz Beograda dr Radusinović je u svečanoj sali Negotinske gimnazije govorio o Prvom svetskom ratu i položaju Srbije spram velikih sila, podsetivši na značajne istorijske događaje koje su prethodile ratu, ali i na one koje su se desile tokom Prvog svetskog rata i na one koje su uticale na to da se rat završi.

Dr Milorad Radusinović, istoričar i naučni saradnik iz Beograda, autor je i jednog od priloga u novom, 19.broju “Baštinika”. On je i do sada objavljivao u “Baštiniku”,  ali se ovoga puta fokusirao na istočnu Srbiju u geopolitici Rusije 1891.godine.

Etno grupa „Klasje“ pod upravom Dušice Đurđić, foto: Istorijski arhiv Negotina

Istorijski arhiv kao ustanova koja nastoji da publikovanjem istorijske građe prošlog ovog dela Srbije dodatno rasvetli publikovao je i knjigu “Krajinska spomenica žrtava u ratovima Srbije XIX i XX veka”, čiji je autor Nikola Plavšić, kustos-istoričar u penziji, autor brojnih dela o istorijskoj prošlosti Negotinske krajine.

Reč je o zaista velikom poduhvatu jer takva saznanja do sada nisu publikovana, čak ni delimično u nekoj publikaciji, već je autor sistematskim istraživanjima na čitavoj teritoriji naše opštine prikupljao podatke kojima ova Spomenica odaje počast krajinskim žrtvama.

Predavanje i promociju ove knjige uveličali su svojim nastupom i članovi Etno grupe “Klasje”, pod upravom Dušice Đurđić.