Naslovna Kultura Istorijski arhiv Negotina na Majskim svečanostima

Istorijski arhiv Negotina na Majskim svečanostima

269
0

Istorijski arhiv Negotina na Majskim svečanostima obeležio i stogodišnjicu završetka Velikog rata.

foto: Istorijski arhiv Negotina

Nakon što je prošle godine izložbom “Srbi i Srbija u Prvom svetskom ratu” Arhiva Kinoteke započeo i praktično obeležavanje završetka Velikog rata, Istorijski arhiv Negotina je i na ovogodišnjim Majskim svečanostima podsetio na ovu veliku i značajnu godišnjicu kroz predavanje koje je Negotincima održao dr Milorad Radusinović.

Naš ugledni istoričar iz Beograda dr Radusinović je u svečanoj sali Negotinske gimnazije govorio o Prvom svetskom ratu i položaju Srbije spram velikih sila, podsetivši na značajne istorijske događaje koje su prethodile ratu, ali i na one koje su se desile tokom Prvog svetskog rata i na one koje su uticale na to da se rat završi.

Dr Milorad Radusinović, istoričar i naučni saradnik iz Beograda, autor je i jednog od priloga u novom, 19.broju “Baštinika”. On je i do sada objavljivao u “Baštiniku”,  ali se ovoga puta fokusirao na istočnu Srbiju u geopolitici Rusije 1891.godine.

Etno grupa „Klasje“ pod upravom Dušice Đurđić, foto: Istorijski arhiv Negotina

Istorijski arhiv kao ustanova koja nastoji da publikovanjem istorijske građe prošlog ovog dela Srbije dodatno rasvetli publikovao je i knjigu “Krajinska spomenica žrtava u ratovima Srbije XIX i XX veka”, čiji je autor Nikola Plavšić, kustos-istoričar u penziji, autor brojnih dela o istorijskoj prošlosti Negotinske krajine.

Reč je o zaista velikom poduhvatu jer takva saznanja do sada nisu publikovana, čak ni delimično u nekoj publikaciji, već je autor sistematskim istraživanjima na čitavoj teritoriji naše opštine prikupljao podatke kojima ova Spomenica odaje počast krajinskim žrtvama.

Predavanje i promociju ove knjige uveličali su svojim nastupom i članovi Etno grupe “Klasje”, pod upravom Dušice Đurđić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.