Naslovna Društvo Istekao rok za podnošenje predloga Mreže osnovnih škola u Srbiji

Istekao rok za podnošenje predloga Mreže osnovnih škola u Srbiji

644
0

Ministarstvu prosvete od 174 lokalne samouprave, samo je 20 dostavilo predlog Mreže škole u predviđenom roku.

Još prošle godine lokalnim samoupravama je prosleđena informacija da je mart 2019. godine poslednji rok za dostavu predloga Mreže škola.

Do ponedeljka su, kažu u nadležnom ministarstvu pristigli predlozi samo 20, od 145 lokalnih samouprava, od kojih su samo dve dostavile kompletnu dokumentaciju.

Sa područja našeg okruga, predlog za davanje saglasnosti na akt o mreži osnovnih škola, kako navode u Ministarstvu prosvete, stigao je  iz Majdanpeka.

Osnovne škole, koje su u nadležnosti lokalnih samouprava, dobile su zadatak da kroz elaborate obrazlože važnost svog opstanka i rada.

Na osnovu njihovih izveštaja lokalne samouprave su dužne da daju svoje predloge za racionalizaciju i optimizaciju školske mreže. Usvajanje akta o umrežavanju u Ministarstvu prosvete, očigledno, moraju da sačekaju jer će mnoge lokalne samouprave tek ovih dana zakazivati sednice Skupštine.

Mreža škola bila je i tema nedavne sednice saveta Borskog upravnog odbora kojoj su, pored načelnika prisustvovali predstavnici Školske uprave iz Zaječara, predsednici opština Borskog okruga, koordinatori škola i predstavnici veća zaduženih za obrazovanje.

„Što se tiče Negotina i Majdanpeka imamo situaciju da postoje odeljenja sa veoma malim brojem odeljenja. Postoji mogućnost da na nivou lokalnih samouprava donesu odluku o smanjenju broja odeljenja  i promene Mrežu škola, što je naravno alternativa, ali za sada predlog je da Mreža škole u naredne četiri godine ostane ovakva“, rekao nam je tom prilikom Vladimir  Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Rok za predaju predloga racionalizacije škola je istekao, i mnogi lokalni paralementi će se tek narednih dana izjasniti da li će Mreža škola objediniti one koje imaju mali broj đaka, iako rok za produžetak predaje rešenja nije zvanično prodzužen. Iz nadležnog ministarstva najavljuju da će sami doneti odluku o formiranju Mreže škola u lokalnim samoupravama koje to nisu učinile.

Da bi škola mogla da opstane ona mora da ima 16 odeljenja, najmanje 480 učenika. Za  formiranje dva odeljenja jednog  razreda neophodno je  upisati 31 učenika.  Sem broja đaka, i lokacija škola diktira njen opstanak jer međusobna udaljenost mora biti najmanje dva kilometra.

Iako se problem velikog broja škola bez dovoljnog broja đaka u Srbiji mora rešiti, nadležni ipak kažu da broj dece ne sme biti jedini kriterijum u opstanku ili gašenju škola, već da se u obzir moraju uzeti ljudski i materijalni resursi.