Naslovna Društvo Iskliznule sa šina dve cisterne sa fosfornom kiselinom na stanici u Zaječaru

Iskliznule sa šina dve cisterne sa fosfornom kiselinom na stanici u Zaječaru

848
0

Dve cisterne natovarene fosfornom kiselinom iskliznule su jutros iz šina na četvrtom koloseku Železničke stanice u Zaječaru.

U stanici Zaječar jutros u 8 sati i 40 minuta na četvrtom koloseku iskliznule su osma i deveta vagon cisterna sa oba obrtna postolja. U kompoziciji je bilo 12 vagon cisterni natovarenih fosfornom kiselinom.

„Teretna kompozicija je u svom sastavu imala 12 vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir i saobraćala je iz Prahova za Šabac. Na lice mesta je izašla Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, koja će utvrditi uzrok ovog akcidenta“, saopštili su iz „Srbija karga“.

U ovom akcidentu niko nije povređen, a kako ističu nadležni nema curenja, niti bilo kakvih isparavanja. Saobraćaj putničkih i teretnih vozova u stanici Zaječar nije u prekidu.

Povodom ovog slučaja oglasilo je i Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru koje je istaklo da je naloženo da se izvrši uviđaj lica mesta, sačini kriminalističko-tehnička dokumentacija i da se prikupe potrebna obaveštenja od građana.

U saoštenju tužilaštva dodaje se i da se očekuje  izlazak na lice mesta inspekcije JP Železnice Srbije.

„Posebna pažnja obratiće se na procenu da li pruga Prahovo-Niš uopšte može da služi za prevoz opasnih materija, obzirom na stanje takve pruge“, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru.

Na ovoj pruzi, kod sela Vratarnica, krajem minule godine, iz šina je iskliznula još jedna cisterna koja je iz Prahova za Šabac prevozila fosfornu kiselinu, a slični događaji dešavali su se i ranijih godina.