Naslovna Društvo Inovativni projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni na konferenciji u Beogradu

Inovativni projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni na konferenciji u Beogradu

156
0

Inicijativa za održivu urbanu mobilnost „Urban.log“ iz Beograda koja sprovodi projekat „Kreiraj (po)kretanje)“ organizovala je konferenciju na kojoj su predstavljene inovacije iz oblasti urbane mobilnosti u Republici Srbiji, među njima i projekat urbane mobilnosti „Sigurnih staza“ iz Bora.

Foto: Кreiraj (po)kretanje

Na konferenciji, pored brojnih učesnika, svoje projekte predstavilo je i Udruženje „Sigurne staze“ iz Bora, osnivača Igora Velića, master inženjera saobraćaja. „Sigurne staze“ su predstavile prvu GIS platformu za upravljanje biciklističkim saobraćajem na teritoriji grada Bora, kao i GIS platformu za održivi javni prevoz u Kragujevcu.

Takođe, predstavljene su i inovacije i preduzetničke ideje Cin Cin bells, GreenGo i Zelena milja.

Kako navode organizatori, promovisanjem održive urbane mobilnosti kroz podizanje svesti stanovništva, uspostavljanjem partnerstva civilnog, javnog i privrednog sektora i popularizaciju novih modela prevoza, motivisaće se i inovaciona zajednica da, uz podršku institucija i medija, stvara novu supkulturu.

Sinergija institucija, privrede i društva u celini neophodna je kako bismo postavili temelje održivih gradova u Srbiji, zaključak je Кonferencije „Кreiraj (po)kretanje“ koja je održana u petak, prvog dana Evropske nedelje urbane mobilnosti, na Hipodromu Beograd.

Organizatori veruju da će ova i slične manifestacije podstaći tehnološke inovacije, održiva i tehnički napredna rešenja, ali i građanima/ka približiti koncept urbane mobilnosti.

Projekat „Кreiraj (po)kretanje“ se realizuje u okviru Programa promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva za 2022. godinu, koju sprovodi Кabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, a uz podršku Grada Beograda.