Naslovna Društvo Info dan za zainteresovane za učešće u projektima prekogranične saradnje

Info dan za zainteresovane za učešće u projektima prekogranične saradnje

274
0

Povodom novog poziva za prikupljanje predloga projekata u okviru programa prekogranične saradnje Interreg IPA Rumunija – Srbija u Kladovu je održan treći po redu info dan za zainteresovane učesnike ovog programa iz Rumunije, ali i iz Kladova, Negotina, Bora i Majdanpeka.

Sastanku je u četvrtak u skupštinskoj sali Opštine Kladovo prisustvovalo oko 50 korisnika ranijih programa iz Kladova, Negotina, Bora, Majdanpeka, Rumunije, a pored predstavnika Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije iz Beograda prisustvovali su mu i predstavnici Ministarstva za razvoj, javne radove i upravu iz Bukurešta, kao i nadležni iz zajedničkog sekretarijata za implementaciju projekata IPA CBS Rumunija – Srbija iz Temišvara.

“Svi oni zajedno su ovde da odgovore na pitanja potencijalnih aplikanata kroz ovaj prvi poziv u novootvorenom programu Interreg IPA CBC Rumunija – Srbija vezano za neke promene koje su u odnosu na neke prethodne pozive sada implementirane, na ono na šta mogu da utiču, da im pomognu da mogu što bolje pripreme svoje aplikacije i da aplikanti koji su pronašli svoje partnere sa rumunske i sa srpske strane do 1. februara predaju svoje zajedničke projekte”, kaže Nevenka Boldorac, pomoćnik predsednika opštine Kladovo.

Prisutni su, ovom prilikom, mogli da se informišu i o pravilima i specifičnostima ovog programa i poziva, kao i o smernicama za popunjavanje i podnošenje prijavnog formulara i kao i o dodatnoj dokumentaciji koja je potrebna da bi se apliciralo na konkurs.

„Aktuelne teme u ovom programu su zaštita životne sredine, energetska efikasnost, zatim kultura i turizam, socio-ekonomski razvoj, različite teme kojima većina opština u ovim prihvatljivim područjima sa rumunske i sa srpske strane mogu da pronađu zajedničke partnere i da realizuju nešto što će biti jako dobro ne samo za te lokalne samouprave nego i za ceo region i za same države koje su korisnici novog IPA programa“, dodaje Boldorac.

Konkurs za podnošenje predloga projekata je otvoren i traje do 1. februara u Rumuniji za županije Mehedinciu, Karaš – Severin i Timiš, a u Srbiji za Borski, Podunavski, Braničevski Severnobanatski, Srednjobanatski i  Južnobanatski okrug.