Naslovna Kultura In memoriam: Zoran Simjanović (1946 – 2021)

In memoriam: Zoran Simjanović (1946 – 2021)

1223
0

Srpski kompozitor Zoran Simjanović, autor muzike za brojne igrane i TV filmove, serije, pozorišne predstave, ali i dokumentarne i crtane filmove, preminuo je u 74. godini.

Kao scenski kompozitor Zoran Simjanović se bavio svim muzičkim stilovima, mada se, ipak, govorio je, najviše oslanjao na narodne motive i elektronsku i rok muziku. Autor je muzike za 65 igranih filmova, preko 50 televizijskih filmova i serija, preko 50 crtanih i kratkih filmova i preko 500 reklamnih spotova.

Komponovao je muziku za filmove: Specijalno vaspitanje”, “Miris poljskog cveća”, “Nacionalna klasa”, “Zemaljski dani teku”, “Sećaš li se Doli Bel”, “Otac na službenom putu”, “Maratonci trče počasni krug”, “Balkan ekspres”, “Variola vera”, “Tajvanska kanasta”, “Sabirni centar”, “Virdžina”, “Bure baruta”, za seriju “Grlom u jagode” i mnoge druge.

Radio je četrdesetak domaćih predstava u svim beogradskim pozorištima, mjuzikle “Beogradosti” i “Ribe u moru”, kao i nekoliko kabarea u Beogradu i Somboru.

Dobitnik je dve zlatne arene za muziku u filmovima “Miris poljskog cveća” i “Balkan expres”, Kristalne prizme za muziku u filmu “Tango Argentino”, nagrade “Boro Tamindžić” za najbolju muziku u filmu “U ime oca i sina”, Zlatne antene za sveukupan doprinos domaćoj Tv produkciji, nagrade Zlatni Beočug Kulturno prosvetne zajednice za trajni doprinos kulturi Beograda, zlatne medalje za  izuzetne zasluge u umetnosti od predsednika republike Srbije.

Na “Mokranjčevim danima” u crkvi u Mokranju, 2019.

Bio je jedan od redovnijih posetioca “Mokranjčevih dana”, na kojima je i učestvovao 2009. godine sa programom “Film, Mokranjac i ja”. U sezoni 2019/2020. izabran je i za člana Programske komisije.

Mokranjac mu je, govorio, bio svakodnevna inspiracija, a Negotin mesto sa čijeg se izvora i sam, poput Mokranjca, napajao.

“Mokranjac i Bah su dva kompozitora koja su meni baza za inspiraciju bilo čega. Ako sam u nekom haosu ili u nečemu, ja odmah počnem da slušam Mokranjca ili Baha i odmah se tu stvori ono nešto šta će od toga da bude. Mokranjčevo sam delo upoznao kao dete. Cela moja porodica je pevala po horovima, tako se živelo posle rata, svi su pevali u nekim horovima i ja sam Mokranjca upoznao kroz moje tetke, majku i ostale, tako da sam ja njega zavoleo od početka i on je bio baza mog muzičkog vaspitanja”, govorio nam je u jednom od redovnih intervjua.

Na “Mokranjčevim danima” u Negotinu sa dr Sonjom Marinković i Darinkom Matić Marović, 2015.

Najvišim odličjima kod nas i u svetu nagrađivana mu je muzika u filmovima “Otac na službenom putu”,  “Tito i ja”, ”Bure baruta”,”Sjaj u očima”, “Turneja”, “Falsifikator”. Dobitnik je nagrade “Lifka” na Palićkom festivalu Evropskog filma, kao i nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji od Udruženja filmskih umetnika Srbije. Dobitnik je i nagrade „Darko Kraljić“, Nagrade grada Beograda, nagrade za životno delo i mnoge druge.

Šezdesetih je svirao klavijature u popularnim jugoslovenskim rok bendovima „Siluete“ i „Elipse“. Bio je veliki pobornik izdavanja filmske muzike na pločama koje su mu objavljivane u zemlji i inostranstvu.

Filmovi za koje je Zoran Simjanović pisao muziku osvajali su nagrade na svim velikim svetskim festivalima: Kan, Venecija, Montreal, Manila, San Sebastijan, Valensija, Korzika, Istanbul…

Predavao je primenjenu muziku na Fakultetu dramskih umetnosti, zatim Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Predavao je i u filmskoj školi ”Dunav filma”, Višoj Elektrotehničkoj školi, Akademiji umetnosti ”Braća Karić” kao i Akademiji umjetnosti u Banja Luci.

Bio je član francuskog udruženja kompozitora kao i svetskog udruženja za animirani film.