Naslovna Društvo In memoriam: Zoran Cvijetićanin Cvile (1956 – 2021)

In memoriam: Zoran Cvijetićanin Cvile (1956 – 2021)

2209
0

U Zaječaru je u subotu, 3. aprila iznenada u 65. godini preminuo novinar i pesnik Zoran Cvijetićanin Cvile.

Zoran Cvijetićanin, novinar i pesnik, glavni urednik časopisa za društvena pitanja, kulturu i umetnost “Razvitak” završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Novinarsku karijeru započeo je osamdesetih u Radio „Đerdapu“ u Kladovu,  Radio “Krajini” Negotin u kojoj je radio sve do 1992. godine, fabričkom listu „Južni Kučaj“ u Zaječaru…

Prelaskom u “Večernje novosti”, kojima je ostao posvećen do 2006. godine, preuzeo je tadašnje dopisništvo ovog tiražnog lista u Zaječaru prateći sva dešavanja u istočnoj Srbiji uvek među prvima na licu mesta izveštavajući jednako o privrednim usponima i padovima ovdašnjih kolektiva, životu običnog čoveka, kulturnim i sportskim manifestacijama i najvećim zločinima u istočnoj Srbiji. Bio je i profesionalni vozač kamiona i reli vozač.

Tokom ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije izveštavao je i sa prve linije fronta beležeći potresne sudbine srpskog naroda.

Od 2008. godine do 22. februara kada je otišao u zasluženu penziju uređivao je kao odgovorni urednik časopis za društvena pitanja, kulturu i umetnost “Razvitak”.

Osim novinarstva za koje je tokom karijere dobio brojna priznanja, bavio se i poezijom i prozom, bio predstavnik klokotrizma, književnog pravca nastalog u toku sedamdesetih godina. Aktivno je učestvovao na manifestacijama „Mladi maj“ u Zaječaru, „Stvaralačkim danima“ u Šarkamenu, Susretima pisaca, objavljivao u „Buktinji“, „Razvitku“, „Književnim novinama“.

Autor je tri knjige: “Pogrešna glava” (1982), „Triptihon“ (1989) i “Prošlost moje glave” (1999) i član je Udruženja književnika Srbije.

Bio je novinar britkog pera i istančanog osećaja za pravdu, a  kolege će ga  pamtiti kao boema, osobu vedrog duha i smisla za humor, koji ga nije napuštao ni u najtežim trenucima.

Zoran Cvijetićanin biće sahranjen u utorak, 6. aprila u 12 časova na gradskom groblju u Zaječaru.