Naslovna Kultura In memoriam: Živorad Žika Ivković (1940 – 2021)

In memoriam: Živorad Žika Ivković (1940 – 2021)

3687
0

U Negotinu je 30. marta preminuo Živorad Žika Ivković, koreograf, dugogodišnji umetnički rukovodilac Kulturno umetničkih društava Radujevac i „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, nosilac najviših priznanja u oblasti kulturnog amaterizma.

Živorad Žika Ivković rođen je 1940. godine u Velikom Laolu, opština Petrovac na Mlavi. Školovanje ga je odvelo kasnije u Požarevac i Beograd u kojem je i započeo igračku karijeru i zavoleo foklornu tradiciju srpskog naroda.

Igrao je u Kulturno umetničkom društvu „Gradimir“ a zatim i u našem nacionalnom Ansamblu narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”.

Dolaskom u Negotinsku krajinu, u Radujevac, Živorad Žika Ivković započeo je misiju čuvanja i popularizacije tradicionalne srpske kulture i do kraja života ostao posvećen zadatku da mladima prenese ljubav prema tradiciji, igri i pesmi svoga naroda.

Radom, harizmom i nesebičnom ljubavlju prema fokloru Ivković je podučavao brojne generacije, najpre u Kulturno umetničkom društvu u Radujevcu, a od 2001. i u KUD “Stevan Mokranjac” u Negotinu, u kojem je bio koreograf i jedan od umetničkih rukovodioca, nesebično deleći sa svima svoje ogromno znanje i iskustvo.

Na scenu je postavio desetak koreografija od Igara iz Negotinske krajine, Homolja, Leskovca, Šumadije i drugih koje su folklorni ansambli koje je vodio uspešno prezentovali na gostovanjima u  zemlji i inostranstvu.

Za svoj doprinos u oblasti očuvanja i negovanja tradicionalnih umetnosti nagrađivan je najvišim priznanjima. Dobitnik je Septembarske nagrade opštine Negotin za doprinos u razvoju kulture, Majske nagrade opštine Negotin (2006) za rad u amaterizmu, najviših priznanja Saveza amatera Srbije, ali i Plakete KUD “Stevan Mokranjac” i srebrnjaka “Stevan Mokranjac” za doprinos u očuvanju i unapređenju amaterizma u folklornom stvaralaštvu.