Naslovna Društvo In memoriam: Živorad Bata Didić (1948 – 2024)

In memoriam: Živorad Bata Didić (1948 – 2024)

3242
0

U Beogradu je 10. jula, u 76. godini preminuo primarijus doktor Živorad Bata Didić, osnivač urologije u Negotinu, sudija časti Lekarske komore i nekadašnji predsednik Suda časti prvog stepena za Regionalnu lekarsku komoru jugoistočne Srbije.

Živorad Bata Didić rođen je 1948. godine u Negotinu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet završio je u Beogradu 1975. godine i po njegovom završetku zasnovao radni odnos u Službi opšte medicine u tadašnjem Medicinskom centru u Negotinu. Radio je i u dežurnoj službi, ali i na terenu u seoskim ambulantama.

Specijalizaciju iz urologije završio je u Beogradu, a odmah je nakon povratka formirao Odsek urologije pri Odeljenju opšte hirurgije. Osnivač je Odeljenja urologije na kojem je do kome je do penzije obavljao poslove načelnika.

Tokom svoje karijere obavljao je brojne odgovorne funkcijer, dajući u organizacionom smislu, doprinos lokalnom zdravstvu i kroz rad u Upravnom odboru Medicinskog, kasnije Zdravstvenog centra Negotin, kao član raznih stručnih komisija.

Bio je i član Predsedništva Društva za borbu protiv raka, predsednik podružnice Srpskog lekarskog društva od 2002. godine, učesnik Timočkih medicinskih dana, gde je pored izlaganja mnogobrojnih stručnih radova, često bio i koordinator u radu i predsedavajući u sesijama. Bio je i član Predsedništva Srpskog lekarskog društva Srbije, član Evropske asocijacije urologa, organizator sastanak Urološke sekcije Srbije u Negotinu.

Učestvovao je i u osnivanju Lekarske komore Srbije, kao delegat Skupštine Lekarske komore Srbije i Regionalne lekarske komore jugoistočne Srbije u više mandata. Bio je i član Predsedništva Udruženja urologa Srbije, sudija časti Lekarske komore, a u tri mandata i predsednik Suda časti prvog stepena za Regionalnu lekarsku komoru jugoistočne Srbije.

Bio je i odbornik u Skupštini opštine Negotin, član Izvršnog saveta opštine Negotin i član brojnih opštinskih komisija, rezervni vojni starešina, predsednik Školskog odbora Gimnazije i predsednika Vukove zadužbine u Negotinu.

U Zdravstvenom centru u Negotinu pamte ga kao dobrog čoveka i izuzetno dobrog stručnjaka, a kolege urolozi kao lekara koji ih je nesebično urološkim veštinama podržavao u stručnom radu, čak i kao penzioner i uprkos narušenom zdravstvenom stanju.

Negotinci ga pamte i kao vrsnog gitaristu, sjajnog pevača, učesnika manifestacije „Mikrofon je vaš“ zajedno sa renomiranim Draganom Stojnićem, kao svestranog umetnika, koji je izrazito crtao i slikao, poslednjih godina i na drvetu, ali i kao gospodina po ponašanju i ophođenju sa drugima.

Za svoj rad i zasluge dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalih Orden rada sa srebrnim vencem, Povelju „4. juli“, Orden za vojne zasluge, zahvalnice Urološke sekcije Srbije Srpskog lekarskog društva za organizaciju Urološke sekcije u Negotinu i mnoge druge.

Od svog kolege, zaposleni na Odeljenju urologije i u Zdravstvenom centru u Negotinu oprostiće se u petak, 12. jula u 8.30 sati komemorativnim skupom u prostorijama Srpskog lekarskog društva u Negotinu.

Prim dr Živorad Didić biće sahranjen u nedelju, 14. jula u 12 sati na negotinskom groblju.