Naslovna Društvo In memoriam: Stevan Kazimirović (1947 – 2022)

In memoriam: Stevan Kazimirović (1947 – 2022)

2093
0

U Negotinu je noćas u 75. godini preminuo Stevan Kazimirović iz Jabukovca, jedan od najstarijih aktivnih vatrogasaca, dobitnik brojnih priznanja i akcija.

Stevan Kazimirović rođen je 31. avgusta 1947. godine. Više od pola veka bio je posvećen radu i angažovanju u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jabukovac,  koje postoji od 1963. godine kao sekcija, a koje je 1978. preraslo u Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD). Kazimirović je zajedno sa meštanima ovog krajinskog sela i inicirao osnivanje ova organizacije koja od osnivanja volonterski „pokriva“ teritoriju od Slatinskog mosta do Deli Jovana, a po pozivima i na destinacije od Negotina, preko Kladova, do Donjeg Milanovca…

Za generacije i generacije dobrovoljnih vatrogasaca, ali i njihovih profesionalnih kolega, Stevan Kazimirović ili Čika Steva kako su ga zvali mlađi, bio je uzor, dobar kolega, spreman da pomogne i nauči druge, požrtvovan na terenu. Iako je ušao u osmu deceniju života, Stevan Kazimirović je i dalje neumorno odlazio na teren, ne štedeći se.

Za angažovanje na poslovima dobrovoljnog vatrogasca dobio je brojna priznanja, a među najdražima mu je bio Orden Tomislava Karađorđevića prvog stepena kojim je odlikovan za zasluge u ovom humanom poslu.

Stevan Kazimirović će biti sahranjen u Jabukovcu u nedelju 19. juna u 14 sati, a na poslednji počinak u 14 časova ispratiće ga i kolege vatrogasci iz Jabukovca i cele Negotinske krajine.